Home

Achtergrond 150 x bekeken

Aantal garantiehypotheken gestegen

Het aantal hypotheken dat is afgesloten met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is de eerste drie kwartalen van dit jaar flink gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Werden in 2007 tot en met september nog 40.000 leningen afgesloten met de garantie, dit jaar waren het er ruim 45.000. Een stijging van bijna 13 procent.

Dat blijkt uit vrijdag vrijgegeven cijfers van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) die de garanties verstrekt. Het WEW wijst erop dat het aantal verkochte huizen juist is gedaald. De toename van het aantal garanties zou dan ook voortkomen uit de behoefte aan meer zekerheden, zowel bij geldgevers als bij de consument.

Huizen met een verkoopwaarde tot maximaal 265.000 euro komen in aanmerking voor financiering met een NHG-hypotheek. Mensen die een NHG hebben, zijn gedekt als ze hun huis onverhoopt met verlies moeten doorverkopen. Als dat huis dan niet genoeg oplevert om de hypotheek af te lossen, springt het WEW bij.

In de eerste negen maanden van dit jaar kreeg het WEW ongeveer 750 declaraties in verband met gedwongen verkopen. Dat is eenzelfde aantal als het jaar ervoor. "Wel valt op dat bijna de helft van de gedwongen verkopen Rotterdam (36 procent) en Den Haag (13 procent) betrof'', aldus het WEW.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.