Home

Achtergrond 233 x bekeken 2 reacties

ASG vervolgt onderzoek naar voetzoolaandoening

De Animal Sciences Group (ASG) gaat verder onderzoek doen naar voetzoollaesies bij vleeskuikens.

Aandachtspunten binnen het onderzoek zijn hoe vaak voetzoollaesies voorkomen en hoe ernstig ze zijn.

Ook kijkt de ASG naar managementmaatregelen om aandoeningen te voorkomen, de relatie met borstblaren en het effect van diermeel in het voer.

Vanaf 2010 moeten vleeskuikenhouders aan de Europese richtlijn voldoen. Lidstaten beramen zich nu over de invulling per land, onder andere met betrekking tot bezettingsgraad. Nederland wil de maximale bezettingsgraad van 42 kilo per vierkante meter toestaan, maar wil dit koppelen aan voetzoollaesies.

Volgens de sector is echter onvoldoende bekend of dit een goede graadmeter voor welzijn is en of de vleeskuikenhouder er wel invloed op heeft. Het onderzoek van de ASG moet dit aantonen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henri Bel

  In dit onderzoek is het heel belangrijk om de invloed van de kuikenrassen ook mee te nemen. Uit eigen onderzoek is gebleken dat onder dezefde managementomstandigheden, er wel duidelijk verschillen zijn tussen onderlinge rassen.

  Henri Bel
  Senior Technician
  Hubbard Nederland BV

 • no-profile-image

  vleeskuikenhouder

  Voetzoollaesies ontstaan door natte stallen. Natte stallen ontstaan weer door slecht verteerd voer. De oorzaak van een slechte voervertering ligt doorgaans bij de voerfabriek. Dit weet het ASG al lang en hoeft het dus niet opnieuw uit te zoeken.
  Voetzoollaesies en natte stallen zeggen wel iets over dierwelzijn (en boerwelzijn).
  Wanneer je voetzoollaesies echter als graadmeter wilt gaan gebruiken, geef je aan er niet veel van begrepen te hebben. Immers, verlagen van de bezetting levert geen drogere stallen op!!
  Het zou ASG sieren deze boodschap duidelijker naar voren te brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.