Home

Achtergrond 171 x bekeken

ANWB: filevrije dag geslaagde dag

Hoewel er ook op deze 'filevrije' donderdag tientallen files stonden, vindt de ANWB de filevrije dag geslaagd.

"Er is een beweging op gang gekomen'', zegt een woordvoerder van de organisatie. Op de site van Nederland Bereikbaar, initiatiefnemer van de dag, hebben zich 80.000 mensen gemeld. Ook veel bedrijven hebben meegedaan, aldus de woordvoerder. Op tal van plaatsen zijn ludieke acties gehouden.

"Files zijn niet te voorkomen'', stelt hij. Maar "Nederland Bereikbaar'', waarin de ANWB, de NS en de Rabobank samenwerken, gaat door.

De filevrije dag heeft volgens de eerste analyses van TNO in de ochtendspits bijgedragen aan 10 tot 15 procent minder files.

De files begonnen later en eindigden eerder vergeleken bij een normale donderdagochtend met goed weer. Automobilisten konden beter doorrijden dan anders. In de Randstad lag de snelheid circa 15 procent hoger dan normaal.

De totale filelengte is bijna de hele ochtendspits kleiner geweest dan normaal. Maar in de aanloop naar de spits en aan het einde van de spits verstoorden enkele werkzaamheden en ongevallen het beeld, aldus de analyses van TNO.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.