Home

Achtergrond

Agrarisch Dagblad publiceert AgriTop50

De AgriTop50 rangschikt de meest invloedrijke personen in de Nederlandse land- en tuinbouw. Het Agrarisch Dagblad geeft met deze lijst een indruk hoe de belangrijkste bestuurders, directeuren en ondernemers gepresteerd hebben in 2007. Nummer 1 is Antoon Vermeer. Hij is voorzitter van de ZLTO en zit in de Raad van Commissarissen van Vion.

Vion schuilt ook achter nummer 2, Daan Verdoorn. Nummer 3 en 4 zijn topmannen van de zuivelcoöperaties Campina en Friesland Foods, respectievelijk Sybren Attema en Kees Wantenaar. De akkerbouwers vinden hun hoogste man op nummer 5 met de leider van Cosun. Aalt Dijkhuizen heeft zijn zesde plaats te danken aan zijn vele commissariaten en adviesfuncties naast dat hij voorzitter is van de Raad van Bestuur van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Jacques Teelen brengt de tuinbouw op nummer 9 na de fusie van de bloemenveilingen geleid te hebben.

De politiek komt pas op nummer 10 aan bod met minister Gerda Verburg van LNV. De bankwereld is vertegenwoordigd op nummer 11 en 12 met respectievelijk Cees Veerman (vooral om zijn netwerk en andere functies) en Hans Ten Cate van de Rabobank. De macht als inkoper brengt AH-topper Dick Boer op nummer 13 op de lijst. Voor de veehouders brengt nummer 15 allicht meer ongeluk, want Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wist de kritiek op hun sector hoog op de maatschappelijke agenda te krijgen.

De rangschikking is subjectief, want het hangt af van de gekozen factoren die ook niet allemaal op harde cijfers zijn gebaseerd. Het gaat daarbij om het bedrijf of de organisatie die deze mensen vertegenwoordigen (omzet, overnames, financiële prestaties, ledental), de aard van de persoon en het aantal functies dat hij of zij bekleedt. Even belangrijk in de eindbeoordeling zijn criteria als het tonen van initiatieven, innovatie en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

De Nederlandse voormannen wisten in elk geval de Nederlandse coöperaties naar topposities in Europa te leiden, zo meldde het Agrarisch Dagblad eveneens. In de Europese Top 100 van coöperaties staan 13 Nederlandse ondernemingen, die gezamenlijk €139 miljard omzet boekten. De toplijst werd opgesteld door Nyenrode Universiteit.

De volledige AgriTop50 is te vinden op de site van het Agrarisch Dagblad. Bij alle kandidaten kunt u doorklikken om meer over hun functies en prestaties te lezen. Ook geeft deze site 30 namen van personen ‘in de wachtkamer’.

Meer informatie AgriTop50 van het Agrarisch Dagblad

Meer informatie Agrarisch Dagblad over de Nederlandse Coöperaties in de Europese Top100 van Nyenrode Universiteit

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.