Home

Achtergrond 235 x bekeken

'Zuid-Holland beknot warmteopslag bodem'

De provincie Zuid-Holland remt de verduurzaming van de glastuinbouw door te strikte regels voor warmteopslag in de bodem.

Dat zei Bram Hanemaaijer, directeur Agro AdviesBuro gisteren op de landelijke tomatendag in Nieuwegein. De provincie stelt bij het vergunningenbeleid eisen aan de boring waardoor de investering te hoog wordt en het rendement te laag.

Volgens Hanemaaijer laat de provincie alleen nog opslag toe in aquifers (waterlagen) in het zogenaamde tweede watervoerende pakket. Bij boringen op deze dieptes zijn de investeringen bijna twee keer zo hoog als bij het ondiepere eerste pakket. ”Het rendement van deze projecten zijn matig, blijkt. We zijn daar in de praktijk op gestuit en hebben het bij belangenbehartigers neergelegd. We hopen op begrip bij de provincie.”

Het vergunningenbeleid van de provincie is ingegeven door drinkwateropslag in de bodem, maar voor het Westland geldt dit argument niet, zegt Hanemaaijer. ”In Bleiswijk kan ik het me voorstellen, maar in het Westland heeft dat geen zin, doordat het te zout is.”

Volgens Hanemaaijer is er nog onvoldoende druk uit de sector op de provincie uitgeoefend. ”Zuid-Holland heeft de grootste concentratie glas. Het is een rem op de verduurzaming.” De combinatie WKK en warmtepomp is kansrijk voor de glastuinbouw, stelt de adviseur. Voor deelname aan energieregelingen is bovendien een opslagcapaciteit van warmte van twee maanden vereist.

Of registreer je om te kunnen reageren.