Home

Achtergrond 166 x bekeken

Zes Golfstaten vormen eenheidsmarkt

Zes Golfstaten vormen per januari 2008 een gemeenschappelijke markt met een waarde van 715 miljard dollar (490 miljard euro), waarin vrij verkeer van kapitaal, goederen en ook personen plaatsvindt.

De landen van de Gulf Cooperation Council (GCC) Koeweit, Qatar, Oman, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië hebben bijna drie decennia onderhandeld over de vorming van een eenheidsmarkt.

Het nieuwe handelsblok telt meer dan 35 miljoen inwoners, alhoewel 60 procent van de bevolking daadwerkelijk burger is van de zes lidstaten, omdat er zo veel arbeidsmigranten werkzaam zijn in het Midden-Oosten. Volgens de leden moet het economische samenwerkingsverband vooral leiden tot meer investeringen en onderlinge handel tussen de verschillende leden en de positie van de lidstaten in handelsbesprekingen versterken, vooral in handelsgesprekken met de Europese Unie, aldus economisch GCC-deskundige Mohammad al-Mazroui. De EU is de belangrijkste handelspartner van de GCC.

De GCC werd in 1981 opgericht. De zes Golfstaten hebben sinds januari 2003 een douaneovereenkomst. De leden van de GCC behoren ook tot de grootste olieproducenten ter wereld. Samen hebben ze 484 miljard vaten olie aan reserves, wat meer dan de helft van de reserves van het oliekartel OPEC uitmaakt.

Vooralsnog houden de GCC-landen de koppeling van hun valuta aan de dollar in stand. Daarnaast hebben de landen onlangs bevestigd in 2010 een gezamenlijke munteenheid te willen invoeren. Daarmee kwam een einde aan speculaties dat de Golfstaten hun valuta's van de dollar wilden loskoppelen als gevolg van de sterke waardedaling die de Amerikaanse munt de afgelopen maanden heeft doorgemaakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.