Home

Achtergrond 228 x bekeken

Zebrapad veiligst in Nederland

Zebraden in Nederland zijn veiliger dan diezelfde oversteekplaatsen in dertien andere Europese landen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de ANWB in samenwerking met de Europese zusterorganisaties uitvoert.

In de studie is gekeken naar het aantal ongevallen van voetgangers en of deze gebruik maakten van een oversteekplaats. Noorwegen haalde de slechtste score, gevolgd door Italië en Zwitserland. De kans op één of meer zware verwondingen is het kleinst bij het oversteken van een zebrapad in Nederland.

De ANWB laat weten verbaasd te zijn over het goede resultaat. "De aandacht voor de veiligheid van voetgangers is in Nederland een beetje weggezakt'', stelt hoofddirecteur Guido van Woerkom van de ANWB. "Er zijn signalen uit grote steden waar voetgangersoversteekplaatsen meer status moeten krijgen.''

Deskundigen kijken de komende twee jaar kritisch naar zebrapaden in grote steden. Ze kijken naar het ontwerp en de voorzieningen, en naar de invloed hiervan op de veiligheid. Ook buigen ze zich over de voorzieningen voor mindervaliden. Het gaat dan om verlaagde trottoirs, zogenoemde rateltikkers bij verkeerslichten en blindegeleidelijnen bij oversteekplaatsen.

Tijdens het onderzoek kwamen opvallende verschillen aan het licht in de hoogte van de bekeuringen voor het negeren van de voorrangsregels. Automobilisten die een voetganger niet voor laten gaan op een zebrapad, riskeren in Zwitserland een boete van slechts 24 euro. In Nederland is de boete bijna vijf keer zo hoog (130 euro), terwijl een dergelijke verkeersovertreding in België goed is voor een acceptgiro van liefst 2750 euro.

Jaarlijks komen in Nederland 75 voetgangers om het leven in het verkeer. Daarnaast raken 625 mensen gewond tijdens een wandelongeval.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.