Home

Achtergrond 5 reacties

Zachte landing

De melkquotering verdwijnt in 2015. Eurocommissaris Mariann Fischer Boel benadrukte het vandaag tijdens een conferentie over de toekomst van de zuivelmarkt nog maar eens.

Een enkele lidstaat zucht en kreunt als het m-woord te berde wordt gebracht en hoopt - tegen beter weten in - de afschaffing over zeven jaar te kunnen vermijden.

Maar die discussie is al lang gevoerd. De vraag is nu hoe de negatieve effecten voor producenten en verwerkers zo veel mogelijk kunnen worden beperkt. De conferentie was bedoeld om daarover de verschillende meningen te peilen, zodat de Europese Commissie met een afgewogen oordeel kan komen.

Toch was vooraf duidelijk welke weg Fischer Boel wil inslaan. Om de afschaffing een zachte landing te geven, is de komende jaren een geleidelijke verruiming van het quotum nodig. Onderzoek van een team van onafhankelijke wetenschappers toonde dat ook aan. Opvallend is daarom dat boerenorganisaties in met name Frankrijk en Duitsland nog steeds morrelen aan dat scenario. Daarmee houden zij echter alleen maar zichzelf voor de gek.

Door de verruiming uit te stellen, of niet te laten plaatshebben, is de klap voor hun achterban in 2015 groter dan nodig. Daarom is het ook terecht dat LTO zich heeft verzet tegen collega-organisaties uit die landen die zich tegen de voorgestelde uitbreiding van 2 procent wilden keren.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Niet alleen de LTO, G.O. ook bij deze het AGD en met name de redactie van b.v. de Boerderij. Bij mijn weten was de COPA de enige echte organisatie die nog primair voor de boerenbelangen opkomt.

 • no-profile-image

  G. Peters

  Verruimen van het quotum heeft een lagere prijs tot gevolg. Dus we melken gewoon meer voor hetzelfde of zelf minder geld. Wij hoeven niet te wennen aan lagere prijzen, dat hebben we al lang gedaan. En voor de beloofde 27 cent (door Fischer Boel) kunnen wij in Nederland zeker niet melken.
  Laten we in ieder geval tot 2015 nog betere prijzen houden. Dan kunnen we zelf zorgen voor een zachte landing. Hopelijk zijn ze in Brussel dan doordrongen van het feit dat ze aan een duurzame landbouw meer hebben dan aan een armoedige landbouw.

 • no-profile-image

  riet

  Hoezo het Agrarisch Dagblad onafhankelijk????

 • no-profile-image

  F.M. van Bruggen

  Ik vind het een heel goede zaak dat de melkprijzen vrijgemaakt worden, jammer dat het pas over 7 jaar zover komt. Ik als fruitteler ,peren en walnoten ,ben gewend aan fluctuerende prijzen. Ik ben heel blij dat de fruitsector bewust destijds niet voor vaste prijzen heeft gekozen maar als echte ondernemers voor de markt hebben gekozen. Ik zou niet graag een soort E.U. ambtenaar zijn zoals de melkveehouders nu zijn, dit belemmert naar mijn mening het vrije ondernemerschap. Het zal in 2015 wel even wennen worden voor mijn agrarische collega's zonder hun vaste prijzen. Sterkte gewenst!

 • no-profile-image

  g

  ach....De LTO........die loopt toch als een loops hondje overal achteraan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.