Home

Achtergrond 189 x bekeken

Zachte januarimaand drukt stempel op teelt

De uitzonderlijk warme en donkere januarimaand drukt zijn stempel op de teelt van verschillende producten, blijkt uit een rondgang.

Het uiteindelijke effect op de productie is afhankelijk van het weersverloop in de komende maanden. Voor Nederlandse fruittelers is het warme weer zichtbaar in de perenteelt.

De knoppen beginnen te schuiven. Bijzonder vroeg, erkent teeltadviseur Jan Peeters van Fruitconsult, maar nog geen reden tot zorg. "Telers zijn nog niet bezorgd. Bij normale koude kan het geen kwaad. Bij extreme temperaturen onder de 10 graden vorst kan dat anders zijn."

De aubergineteelt kampt juist met een gebrek aan zonlicht. De plant heeft dagelijks 300 joule nodig. Telers zien bloemen voortijdig afvallen en moeten maar kijken hoe het gewas herstelt, zegt teler Frank Groenewegen van Greenbrothers uit Steenbergen.

Telers van bladgewassen kampen in verhevigde mate met een tekort aan zonlicht. Dit zorgt in combinatie met de relatieve hoge temperaturen voor een te zacht gewas.

"Het zachte weer zorgt voor tegenvallende groei en het snel optreden van een toprandje en hier en daar glazigheid", stellen telers. "Extra stoken heeft in dat geval niet zoveel zin. We hebben meer aan wat vorst met een zonnetje. Maar dat zit er de komende dagen niet in."

Ook radijstelers zien de kwaliteit van hun product achteruit gaan. De lange groeiduur in de winterperiode zorgt voor een zwak gewas, waarbij de zaadlobben als eerste vergelen.

Temperaturen van 13 à 14 graden die half januari zijn gemeten waren geen records, stelt het KNMI. Gemiddeld komt de temperatuur op 6,5 graden. Vorig jaar was deze maand met een gemiddelde van 7,1 graden tegen 2,8 normaal veruit de zachtste januari in ruim drie eeuwen. Daarmee wordt deze maand op vorig jaar na de zachtste sinds het begin van de metingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.