Home

Achtergrond 187 x bekeken 1 reactie

ZMP: graanprijs blijft sterk schommelen

De graanprijzen blijven dit jaar sterk schommelen. Dat komt doordat er wereldwijd weinig voorraden zijn.

De graanprijzen blijven daardoor ook op een hoger niveau dan in voorgaande jaren. Dat stelt het Duitse marktbureau ZMP in een analyse over de graanmarkt.

De graanvoorraad is wereldwijd naar een laag niveau gezakt. Dat heeft volgens het ZMP tot gevolg dat de prijzen op een hoog niveau zullen blijven. Maar het zal er ook toe leiden dat de prijzen sterk blijven schommelen. "Vooral in de eerste helft van het jaar zal de graanmarkt beïnvloed worden door voorspellingen en geruchten over de te verwachten arealen en opbrengsten", stelt het ZMP.

De vraag naar graan stijgt. Dat komt volgens het ZMP vooral doordat de consumptiepatronen in met name Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen wijzigen. In landen waar de welvaart toeneemt, gaan de mensen meer vlees eten. Voor de productie daarvan is graan nodig. Ook de productie van biobrandstof vraagt graan. En door de bevolkingsgroei is ook meer graan nodig.

Wat de prijsschommelingen verder versterkt is dat de beschikbaarheid van graan moeilijk is te voorspellen, stelt het ZMP. De weersomstandigheden spelen een grote rol. Maar ook de dollarkoers, de olieprijs en politieke beslissingen over export- of importheffingen spelen een rol in de prijsvorming.

Eén reactie

 • no-profile-image

  bert

  is er al ergens NEE verkocht???
  bij te korten heb je dat het op is.
  ik lees en hoor niemand zeggen dat er niet geleverd wordt.
  alleen dat de prijs omhoog gaat, en dan kan er ineens wel geleverd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.