Home

Achtergrond

Woudagemaal pompt overtollig water weg

Wetterskip Fryslân heeft het Woudagemaal in Lemmer onder stoom gebracht en zondag ingezet om overtollige water uit Friesland weg te pompen naar het IJsselmeer.

Het waterschap heeft het stoomgemaal ingeschakeld vanwege de verwachte hoge waterstand. Het Hooglandgemaal in Stavoren werd donderdag al in bedrijf gesteld.

Door de vele neerslag en de harde wind is op zondagmorgen de gemiddelde stand van de Friese boezem 0,43 meter onder- NAP, terwijl 0,52 meter onder NAP het streefpeil is. De verwachte neerslag tot en met maandag is 20 tot 25 millimeter. Bij de huidige weerverwachting wordt er rekening mee gehouden dat de gemiddelde boezemwaterstand tot 0,32 meter onder NAP zal komen.

Omdat de grond geen water meer opneemt, komt het regenwater direct in de Friese boezem en in de poldersloten terecht waardoor de waterstand stijgt. Het Woudagemaal moet daarom bijspringen om de vergrote toevoer op de boezem te verwerken. Het stoomgemaal gaat in ieder geval de komende week draaien en afhankelijk van de weersontwikkeling langer.

Het Woudagemaal is het enige nog volledig werkende stoomgemaal in Nederland. Sinds 1977 is het bouwkundig en technisch waardevolle Woudagemaal een beschermd monument.

Of registreer je om te kunnen reageren.