Home

Achtergrond 152 x bekeken

Woonlasten grote gemeenten met 3 procent omhoog

De grote gemeenten in Nederland verhogen de woonlasten voor hun burgers dit jaar gemiddeld met 3 procent.

Een doorsnee gezin is 606 euro kwijt aan onroerende zaakbelasting, rioolrecht en reinigingsheffing. Vorig jaar stegen de woonlasten nog met 5,6 procent.

Dat meldde het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden van de Rijksuniversiteit Groningen vandaag. De tarieven van 36 grote gemeenten werden met elkaar vergeleken. In deze gemeenten woont 37 procent van de bevolking van Nederland.

De gemeentelijke woonlasten zijn het hoogst in Heerlen. Daar draagt een gemiddeld gezin 752 euro af aan de gemeente. Tilburgers zijn het goedkoopst uit. Zij betalen dit jaar 493 euro aan OZB, rioolrecht en reinigingsheffing.

De gemeentelijke lasten maken 18 procent uit van de totale bijkomende woonlasten die bovenop de huur of de financieringslasten van de eigen woning komen. Energie en water vormen met 42 procent de belangrijkste bijkomende kostenpost. Het eigen woningforfait is goed voor 15 procent.

Nederlanders gaan dit jaar vooral fors meer betalen voor rioolrecht. Gemiddeld moet hiervoor 131 euro worden neergeteld, 7,1 procent meer dan in 2007. Zoetermeer is met 37 euro de goedkoopste gemeente wat betreft het rioolrecht. Dat bedrag ligt overigens wel 67 procent hoger dan vorig jaar.

Nijmegen heeft in tegenstelling tot Zoetermeer wél een kostendekkend tarief voor het rioolrecht. Nijmeegse huishoudens betalen jaarlijks gemiddeld 230 euro voor het gebruik van het riool en zijn daarmee het duurst uit in vergelijking met gezinnen elders in het land.

Noodzakelijke vervanging van riolen en strengere landelijke en Europese milieumaatregelen veroorzaken de kostenstijging van het rioolrecht. Ook proberen gemeenten de kosten en opbrengsten steeds meer in balans te brengen.

Huiseigenaren betalen in 2008 gemiddeld 203 euro aan onroerende zaakbelasting, een toename van 1,49 procent. Gemeenten mogen sinds 1 januari zelf hun OZB-tarieven bepalen. Daarbij heeft het kabinet wel als voorwaarde gesteld dat de landelijke opbrengst uit onroerende zaakbelastingen niet meer dan 3,75 procent hoger uitkomt in vergelijking met 2007.

Volgens de onderzoekers is de vrees van belangenorganisaties als Vereniging Eigen Huis en VNO/NCW voor een explosieve stijging van de OZB-tarieven niet uitgekomen. Huiseigenaren zijn volgens de onderzoekers slechts een fractie meer geld kwijt aan OZB. "In 2003 betaalden ze gemiddeld 200 euro.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.