Home

Achtergrond

Winst vleesverwerker Tyson Foods daalt met 40 procent

Tyson Foods heeft in het eerste kwartaal van boekjaar 2008, dat op 29 december afliep, 40 procent minder winst geboekt dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Hogere prijzen voor mais en sojameel hebben flink gehakt in de resultaten, blijkt uit de cijfers van de grootste vleesverwerker ter wereld.
Vooral de pluimvee-activiteiten van Tyson hebben geleden onder de hoge graanprijzen. De bedrijfsopbrengsten van deze tak daalden met iets meer dan de helft naar 23,7 miljoen euro (35 miljoen dollar).

Tyson meldt dat het dit boekjaar, dat dit najaar eindigt, 338,5 miljoen euro (500 miljoen dollar) meer zal moeten uitgeven aan veevoer dan vorig jaar. In november had Tyson nog extra uitgaven van 203,1 miljoen euro (300 miljoen dollar) voorspeld.

Tyson maakte nog wel winst in het eerste kwartaal, in totaal 23 miljoen euro (34 miljoen dollar), maar dat was een heel verschil met de 38,6 miljoen euro (57 miljoen dollar) winst in het eerste kwartaal van boekjaar 2007. De omzet steeg echter iets, met 3 procent, naar 4,6 miljard euro (6,8 miljard dollar).

Naast die van de kippentak, werden ook de verliezen van de rundvleesactiviteiten groter. Alleen de activiteiten in varkensvlees waren positief. Dat komt doordat de prijzen van levende varkens zijn gedaald en tegelijkertijd de export steeg. Met als resultaat een verdubbeling van de opbrengsten naar 51,5 miljoen euro (76 miljoen dollar). Directeur Dick Bondkondigt aan dat Tyson zijn prijzen verhoogt.

Of registreer je om te kunnen reageren.