Home

Achtergrond

Winst McCain en Clinton in voorverkiezingen

John McCain en Hillary Clinton zijn de winnaars geworden van de zaterdag gehouden voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap.

McCain won bij de Republikeinen in South Carolina. Clinton was in Nevada de sterkste bij de voorverkiezingen voor de kandidatuur van de Democratische Partij.

Ook Mitt Romney behaalde een zege. De voormalige gouverneur van Massachusetts, won in Nevada bij de Republikeinen, nadat hij dinsdag ook al in Michigan had gewonnen. Zijn rivalen hadden Nevada echter voor een groot deel verwaarloosd om zich op de voorverkiezingen in South Carolina te kunnen concentreren.

Romney kwam er in South Carolina niet aan te pas. Na het tellen van vrijwel alle stemmen had Romney de steun van 15 procent van de kiezers. Winnaar McCain haalde een score van 33 procent. De tweede stek was voor Mike Huckabee die 30 procent van de kiezers achter zich kreeg. Fred Thompson werd derde met 16 procent.

De Democraten houden pas volgende week zaterdag voorverkiezingen in South Carolina. Zaterdag bleef de strijd beperkt tot Nevada. Clinton kreeg daar in de zogenoemde caucus de steun van 51 procent van de kiezers. Haar rivaal Barack Obama bleef steken op 45 procent. Beide kandidaten hadden hier fel gestreden om de stemmen van de Latino-gemeenschap. De voormalige senator John Edwards kreeg in Nevada slechts 4 procent van de stemmen.

Na haar zege in Nevada zei Clinton dat de zege haar vertrouwen en optimisme voor de toekomst gaf. Het campagneteam van Obama probeerde de jubelstemming in het kamp van Clinton de kop in te drukken. Het team stelde dat Obama eigenlijk de slag in Nevada heeft gewonnen, omdat die meer gedelegeerden voor de Democratische partijconventie zou hebben gewonnen dan Clinton. Obama zou in de dunbevolkte regio's in het noorden en in de plattelandsgebieden van Nevada hebben gewonnen. Clinton zou in de dichtstbevolkte gebieden het sterkste zijn geweest.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.