Home

Achtergrond 253 x bekeken

Wel overdrachtsbelasting bij kopen en schenken

Vader koopt een perceel bouwgrond van een derde partij en verkoopt dit direct door aan zijn zoon voor dezelfde prijs. Een gedeelte van de koopsom wordt door vader kwijtgescholden. De vader wil de betaalde overdrachtsbelasting verrekenen met het schenkingsrecht. In dit geval staan de belastinginspecteur en uiteindelijk ook de rechtbank dat niet toe.

In geschil is of bij de bepaling van het door de zoon verschuldigde schenkingsrecht artikel 24, lid 5, (oud) van de Successiewet 1956 van toepassing is. De wetgever wil niet dat dubbel belasting betaald wordt, bijvoorbeeld bij een schenking zowel schenkingsrecht als overdrachtsbelasting. Hier levert de oorspronkelijke verkoper de grond aan de zoon, terwijl de vader betaalt. Vader scheldt een deel van de koopsom kwijt aan zijn zoon.

De rechtbank van Breda is van oordeel dat het genoemde wetsartikel hier niet van toepassing is. Vader kocht mondeling de bouwgrond van de verkoper op 29 november 2003. Op 7 mei 2004 werd bij de notaris de akte opgemaakt, waarbij de zoon gelijktijdig de grond weer van zijn vader verkrijgt. De rechtbank concludeert dat de zoon de grond verkrijgt van de oorspronkelijke verkoper, terwijl vader financiert en een deel van de koopsom kwijtscheldt.

Bij deze overdracht moet er dus zowel overdrachtsbelasting betaald worden als schenkingsrecht. In afwijking van eerder besproken gevallen op Agrocount.nl is de grond hier kortgeleden van een derde partij verkregen. Over die overdracht blijft dus een belasting schuldig, los van de schenking van vader aan zoon.

Lees ook Samenloopbepaling overdrachtsbelasting en schenkingsrecht

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘schenkingsrecht’

Meer informatie Uitspraak Rechtbank Breda, 18 december 2007

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.