Home

Achtergrond 160 x bekeken

'Weinig overlast Friese drankcaravans'

Zogeheten drankcaravans veroorzaken op het Friese platteland nauwelijks overlast.

Wel drinken jongeren die de caravans bezoeken teveel alcohol. Dat blijkt vandaag uit onderzoek van bureau Intraval in opdracht van de provincie en politie in Friesland.

"De keten vervullen vooral een sociale functie op het platteland. Hokken en keten worden vaak geassocieerd met veel overlast. Dat beeld wordt in het onderzoek genuanceerd'', aldus de provincie Friesland vandaag.

Met het onderzoek willen de provincie en de politie duidelijkheid krijgen over de relatie tussen de keten en vandalisme, geweld en verkeersonveiligheid. Op al die gebieden lijken de verstoringen mee te vallen, aldus het onderzoek.

De hoeveelheid drankgebruik baart de provincie zorgen. De bezoekers met een gemiddelde leeftijd van 19 jaar drinken gemiddeld acht glazen alcohol per avond. Bier is de populairste drank. Sommige caravans en keten bestaan in Friesland al meer dan dertig jaar. Volgens de provincie is vooral het toenemende drankgebruik onder de jeugdige bezoekers reden voor de toenemende media-aandacht voor de caravans.

Gedeputeerde Tineke Schokker (CDA) vindt ouders die een caravan op hun erf hebben verantwoordelijk voor toezicht op onder meer het alcoholgebruik. Desondanks komen de provincie, politie, de 31 Friese gemeenten, GGD, Verslavingszorg en het Openbaar Ministerie (OM) met een plan tegen alcoholmisbruik door jongeren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.