Home

Achtergrond 235 x bekeken 2 reacties

Weinig aanvragen extra stikstofbemesting spruiten

26 spruitentelers hebben bij het ministerie van LNV een extra stikstofbemesting aangevraagd voor hun late spruiten op klei.

In het najaar van 2007 gaf Verburg spruitentelers onder bepaalde voorwaarden toestemming om een extra stikstofbemesting te geven van maximaal 40 kg per hectare. Dit was bedoeld als oplossing voor telers die op hun kleipercelen veel last hadden gehad van de regen in juni en juli en waar de dreiging hing van extreme oogstschade. De vrijstelling gold alleen voor percelen of delen van percelen kleigrond waarop na 1 oktober spruitkool werd geoogst.

Uit cijfers van Dienst Regelingen blijkt dat totaal 26 spruitentelers met totaal 520 hectare gebruik hebben gemaakt van de vrijstellingsregeling. In totaal ligt er grof geschat 2000 hectare spruiten in de kleigebieden van Zeeland en Zuid-Holland (zoals de Hoekse waard), daar waar het zo nat is geweest. Niet duidelijk is of de rest van de bedrijven geen problemen heeft gehad of dat zij op een andere manier de problemen hebben opgelost.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    leen de geus

    Wellicht getalsmatig niet veel telers maar wel ruim 25% van het spruitenareaal in het zuid westelijk kleigebied. Noem dat maar weinig. Nut en noodzaak regeling wat mij betreft wel degelijk aangetoond. En zou wellicht voor meer teelten moeten gaan gelden. Zeker nu stikstofnormen nog strenger worden is een goede calamiteitenregeling bittere noodzaak.

  • no-profile-image

    roel

    jammer,de prijzen voor boerenkool en spruiten zijn gekelderd en dan heeft een late bemesting nog weinig zin

Of registreer je om te kunnen reageren.