Home

Achtergrond 168 x bekeken

'WTO-gesprekken gaan richting overeenstemming'

Amerika gaat mogelijk ongeoorloofde steun voor haar biobrandstoffenprogramma onderzoeken.

De EU onderzoekt op haar beurt of het importverbod op gesteriliseerd Amerikaans pluimvee terecht is. Dat verklaren Eurocommissaris voor Handel Peter Mandelson en zijn Amerikaanse collega Susan Schwab.

Schwab beloofde te onderzoeken of de Amerikaanse steun voor biodiesel wel is toegestaan volgens WTO-regels. De B99 biodiesel wordt geïmporteerd als 'organisch chemisch product' en ontwijkt daarmee het importtarief van 6,5 procent. De prijs is daardoor 150 euro per ton lager dan haar Europese variant.

Zowel Mandelson als Schwab verklaarde gisteren te verwachten dat voor het eind van het jaar een nieuw akkoord op tafel ligt. "Beide partijen geloven dat een nieuw afsprakenpakket evenveel nadruk moet leggen op vooruitgang in de landbouw, goederen en diensten", aldus Mandelson. De Eurocommissaris verwacht dat eind januari of uiterlijk begin februari de ontwerpteksten klaar zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.