Home

Achtergrond 1 reactie

Vruchtgroente-telers kunnen niet zonder WKK

Vruchtgroentetelers hebben geen kans hun bedrijf ook in de toekomst voort te kunnen zetten zonder een warmtekrachtkoppeling (WKK).

Dat stelt Bram Hanemaaijer, directeur bij het adviesbureau Agro AdviesBuro op een telersbijeenkomst gisteren in Maasbree. Hanemaaijer komt na verschillende berekeningen tot de conclusie dat een WKK een noodzaak is voor moderne glastuinbouwbedrijven.

"Deze noodzaak geldt niet alleen voor belichtende bedrijven", stelt Hanemaaijer. "Maar het geldt net zo goed voor bedrijven, die hun warmtekrachtkoppeling uitsluitend gebruiken voor het opwekken van CO2 en teruglevering van opgewekte elektriciteit. Zo valt het voordeel voor belichtende bedrijven in financieel opzicht beter uit dan de niet belichtende bedrijven."

Uit zijn berekeningen blijkt dat wanneer vruchtgroentetelers behalve dat zij de opgewekte stroom deels als groeilicht gebruiken en deels voor teruglevering aan het openbare net ze een inkoopvoordeel hebben, dat varieert van € 4,- tot zo’n € 12,- per vierkante meter.

Clement Mol

Eén reactie

  • no-profile-image

    Martin

    Triest.

Of registreer je om te kunnen reageren.