Home

Achtergrond 572 x bekeken 7 reacties

Vrouweninvloed op het platteland

Twee vrouwen hebben in de media meer invloed dan alle boerenbestuurders bij elkaar. Het begon bij de dieren, nu gaat het erom wie bepaalt wat er op het platteland gebeurt.

Behalve dat ik de dames Koblenko en Thieme allebei van hetzelfde kaliber vind, denk ik dat je als boer wakker moet blijven. Zij zijn nu erg belangrijk voor de beeldvorming rond de agrarische sector.

De Partij voor de Dieren is nu niet direct iets waar ik mijzelf bij betrokken voel. Wel voel ik me betrokken bij Victoria Koblenko’s tv-programma Landroof van de VPRO. Ik denk dat het nuttig is om als boer dergelijke vermeend objectieve programma’s eens goed te volgen en massaal onze reactie te geven.

Meestal lezen we reacties van mensen die menen ergens verstand van te hebben, of niets beters te doen hebben dan schoppen tegen het werkende deel van de maatschappij. Maar nu krijgt u de kans om ook duidelijk te maken wat u er van vindt. En eigenlijk denk ik dat het ook uw plicht is om hierop te reageren waar het gaat om invulling van het platteland.

Altijd heeft de burger commentaar als het om de landbouw gaat: langzame tractoren en modder op de weg, stinkende uien tijdens de oogst en ronkende machines in de nachtelijke uren. Maar als er op het platteland iets gebeurt of als er gebouwd gaat worden, heeft de burger de mond vol van ‘ons platteland’.

Dan denk ik: Wat? Ons platteland? Boeren hebben niet de algemene voorzieningen als aardgas, kabeltelevisie en wegverlichting zoals de burger die heeft. Want het is te duur om dat in het buitengebied ook aan te leggen. Dan moet die burger ook niet zeuren als een polderbewoner een initiatief neemt of zijn werk doet, of iets doet wat de burger niet echt fijn vindt en waar hij eigenlijk ook niets (lees: weinig ) mee te maken heeft. En burgers moeten zeker niet bij mij aankomen met ‘ons platteland’ want dat is pas echt landroof !

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerrit

  Laten we goed allert blijven op deze dames en hun aanhang, een deel bestaat uit mensen die vallen voor de charmes, een ander deel voor de emotie wat dierenleed heet.
  Letop deze groeperingen zijn gevaarlijker voor de economie dan Wilders.
  De Pers speelt overigens ook een belangrijke rol in deze, zijn zouden hun verantwoordelijkheid moeten kennen en dus moeten weten wat wel en wat niet te publiceren, zonder mensen of bedrijfstakken te beschadigen.
  Gerrit

 • no-profile-image

  Harm

  Simpelweg helemaal met de weblog eens! Alleen jammer dat weinig van dat soort mensen het zullen lezen.

 • no-profile-image

  John Timmermans

  Ik ken veel vrouwen van het platte land die helpen met de man, helpen met het koeien melken en zelfs doen tractor werk.
  Maar ik heb ze altijd gezien en erkend als boerin die in het veld werkte in een overal. Die vrouw in de photo hoe schoon ze ook mag zijn met haar roode haren staat er toch nogal schunnig bij, het lijkt mij helemaal geen echte boerin.

 • no-profile-image

  white cowbell

  De foto word wel bekeken, maar het verhaal word niet gelezen....
  Zo gaat dat nou eenmaal.
  Het is wel een lekker ding!
  Ze eet vast beschuit.....

 • no-profile-image

  koopmans

  Helemaal mee eens, maar wat kunnen we er aan doen, als onze belangenbehartiger er in de landelijke media geen tegenreactie op geeft? Wij als boeren spreken ze daar vervolgens te weinig op aan. En dan geldt het gezegde : je krijgt de leider (in dit geval belangenbehartiger) die je verdient! Aangezien ik zelf kritisch ben naar (Z)LTO, maar dit tot op heden onvoldoende resultaat heeft gehad, zoek ik het meer in de echte belangenbehartiger (voor de melkveehouders): de NMV!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  John Timmermans

  Ik kan best geloven dat twee vrouwen meer invloed hebben dan alle boeren bestuurders. Speciaal de eene zal veel aandacht aan besteed worden.
  Het begint bij de dieren zoals gezegt maar het zou mij verwonderen als die lekkere dame die beschuit eet bij die dieren uitkomt dat die dierenogen wijd zullen open gaan of misschien slaan ze wel op de loop.

 • no-profile-image

  tineke reijne - de lint

  hoi mees,
  leuk en verrassend om je weblog te lezen!
  en ja, veel zaken zijn herkenbaar, ook bij ons in noord holland; mensen uit amsterdam die op het platteland komen wonen en eerst gezellig mee willen doen met buurtvereniging, kermis en wat dan ook, en vervolgens het alarmnummer bellen als de wind verkeerd staat terwijl je mest uitrijdt...
  maar gelukkig hebben we ook hele positieve ervaringen met mensen die naast ons land wonen en echt genieten van het rustige leven, en bellen als een dier in de sloot ligt of zo.
  maar je ziet hier in de buurt ook dat steeds meer land verdwijnt richting huizenbouw (big money) en industrie, en daarom keek ik laatst ook naar het programma Landroof, waar voorbeelden uit Noord Holland waren, een te plannen uitbreiding van een reeds gigantisch industrieterrein in de voormalige agrarische polder de Purmer, terwijl niet duidelijk is of dit allemaal wel nodig is.
  en zo langzamerhand verdwijnt steeds meer landbouwgrond. de mensen moesten eens gaan nadenken over beschikbaarheid van voedsel, nu er geen interventievoorraden meer zijn en steeds meer gewassen in de vergister gaan.
  ik wens marianne thieme ook veel sterkte voor de toekomst, in de politiek heeft ze zich al behoorlijk impopulair gemaakt, om maar niet te spreken over de veehouderijsector, die ze over 1 kam scheert met de bio-industrie. nog nooit op een gewoon veehouderijbedrijf geweest dus, maar wel een gigantische mening hebben.
  zal het hier maar even bij laten, wilde je even de groeten doen van ons allemaal
  (Klaas, Annick, Ineke, Esmee, Pieter) en tot ziens/horens!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.