Home

Achtergrond 188 x bekeken

Vragen bij CDA over gevolgen nominatie Waddenzee

Ook als de Waddenzee op de Werelderfgoedlijst van Unesco komt, kan een haven of vaargeul gewoon worden uitgebaggerd.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) verklaarde dat woensdag in de Tweede Kamer na vragen van de CDA-fractie. Het CDA is benieuwd naar de argumenten van het stadsbestuur van Hamburg om de voordracht van de Waddenzee voor een plekje op de Werelderfgoedlijst niet te steunen.

"De vorige Tweede Kamer had moeite met de voordracht omdat economische activiteiten in bijvoorbeeld de Eemshaven moeizaam zouden kunnen worden. Nu komen de Duitsers met hetzelfde bezwaar. Ons is verzekerd dat er geen gevolgen zijn van een voordracht, maar de Duitsers zijn toch ook niet dom?'', aldus CDA'er Joop Atsma.

Voor Verburg is het duidelijk. "Nominatie voor noch plaatsing op de Werelderfgoedlijst heeft effecten op sociaal-economische activiteiten. Het is alleen een erkenning dat een gebied uniek is en dat er goed voor is gezorgd. Een soort Michelin-ster eigenlijk.''

Volgens haar staan de Duitse regering en de besturen van de betrokken deelstaten Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein nog steeds achter de voordracht. De regering van Denemarken schaart zich er naar verwachting later achter. "Slechts 1 procent van het totale gebied valt onder de deelstaat Hamburg. Deze afwijzing valt te overzien, vindt Verburg.

De voordracht moet voor 1 februari bij de Unesco binnen zijn. In juli 2009 beslist de VN-organisatie of het natuurgebied daadwerkelijk op de Werelderfgoedlijst komt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.