Home

Achtergrond 224 x bekeken 1 reactie

Vrachtwagens straks beter zichtbaar

Nieuwe vrachtwagens, aanhangers en trailers moeten vanaf medio dit jaar beter zichtbaar zijn.

Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) kan dat twee tot drie doden en tot dertig gewonden per jaar schelen. Het ei van Columbus is zogenoemde retroreflecterende contourmarkering, die bij slecht weer en in het donker uitkomst biedt. Retrofreflecterende markering weerkaatst licht scherper dan 'gewoon' reflecterend materiaal.

Brancheorganisatie TLN steunt de plannen nu Nederland niet meer vooruitloopt op de rest van Europa en bestaande voertuigen niet hoeven te worden aangepast, lichtte vandaag beleidssecretaris Ambro Smit toe. "Voor een trailer lopen de kosten van zo'n markering op tot 800 euro.''

De nieuwste 'zichtbaarheidstrepen' zijn vanaf 10 juli geldig voor nieuw geregistreerde voertuigen boven 7,5 ton.

Het voorstel was oorspronkelijk afkomstig van Duitsland. Volgens onderzoek van de universiteit van Darmstadt uit 2000 zijn zulke vrachtwagens minder vaak bij ongelukken betrokken. Maar ook leveranciers van retroreflecterende tape zoals 3M hebben volgens TLN jarenlang gelobbyd om contourmarkering verplicht te laten stellen.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Verkeer en Waterstaat wordt de bewuste Europese richtlijn omgezet in het voertuigreglement, de wettelijke regels voor voertuigen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    standy

    JV2bNM bnnLst19hdY6llAd3fg6

Of registreer je om te kunnen reageren.