Home

Achtergrond 190 x bekeken 2 reacties

Volwassen bestuur

De slepende strijd binnen het Productschap Vee en Vlees (PVV) over de taken en bevoegdheden van het schap heeft bizarre trekken.

Dat dragende organisaties verschil van inzicht hebben over de precieze taken is op zich niets bijzonders. Het speelt ook bij andere schappen. Hetzelfde geldt voor de behoefte aan eigen profilering. Op een gevoelig thema als dierenwelzijn is bij een productschap vaak niet meer haalbaar dan de grootste gemene deler. LTO wil zich positief onderscheiden ten opzichte van de NVV en Vion wil de eigen positie eveneens uitbuiten.

Het is ook begrijpelijk dat een aantal partijen sowieso toe wil naar een beperkter takenpakket. Daar zijn allemaal goede redenen voor aan te voeren. Hetzelfde geldt overigens voor het standpunt van partijen die er anders over denken. Wat wel bevreemdt is de wijze waarop het verschil van inzicht wordt uitgevochten.

Om hun zin door te drijven proberen enkele partijen (LTO en Vion) de herbenoeming van de voorzitter te blokkeren. En dan niet openlijk. Maar ja, dat heeft de huidige voorzitter ook al eens geprobeerd met zijn voorganger. En dan is er nog de kinnesinne tussen LTO varkenshouderij en de NVV, die de discussie binnen het PVV vertroebelt. Vooralsnog is de situatie in het PVV-bestuur rustig, maar ze is door alle spelletjes tegelijk onvoorspelbaar en riskant. Straks sneuvelen ook hevig gewenste zaken. Volwassen gedrag is dus geboden.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jantje

  Vion is geen partij.
  Is niet benoemd in het PBO-blad (11-1-2008 nr. 4)
  LTO heeft maar 2 leden in een bestuur van 19 WAAR hebbenwe het over.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Al die PBO,s in en rond de landbouw zijn alleen bezig met hun territorium af te bakenen,omdat ze allemaal te veel staf hebben en te weinig doel. daarom stel ik voor een breed produkt schap voor de gehele land en tuinbouw van en voor de boeren bedrijven. Het gemandateerd bestuur moet dan bestaan uit actief gekozen mensen uit de land en tuinbouw. Dan is het ook afgelopen met de stammen strijd. Uiteindelijk is dit veel goedkoper ,eerlijker en doen dan ook wat ze moeten doen

Of registreer je om te kunnen reageren.