Home

Achtergrond 337 x bekeken

Vion drukt aanvoer varkens

Vion Nederland zet deze week een rem op de aanvoer van varkens.

Voor veel handelaren komt het er op neer dat ze ongeveer 5 procent minder varkens mogen leveren. Op deze manier hoopt het bedrijf enkele duizenden varkens minder te slachten en de varkensprijs in de benen te kunnen houden.

Vion, normaliter goed voor 170.000 slachtingen per week, wil als het maar even kan de Duitse varkensnotering blijven volgen. De Duitse slachterijen houden al weken de varkensprijs constant op € 1,32. Dit gebeurt ondanks dat de slachterijen flink toeleggen op de verkoop van het vlees.

Het is nog niet duidelijk hoe lang Vion Nederland dit beleid van afknijpen van de aanvoer wil volhouden. "We bekijken de situatie van week tot week en van dag tot dag. Het kan best zijn dat we aan het eind van de week toch die laatste varkens gaan slachten als de markt er iets vriendelijker bijligt", aldus Jos Blom van de afdeling aanvoer van Vion.

De situatie met betrekking tot de varkensprijs in Duitsland is ondoorzichtig. De slachterijen houden elkaar in de houdgreep en willen geen van allen als eerste verlagen. Afgelopen vrijdag waren er geruchten dat marktleider Tönnies met 7 tot 8 cent omlaag zou willen. Uiteindelijk is dat niet gebeurd.

Volgens voorzitter Wyno Zwanenburg van de NVV is bij de slachterijen in Duitsland het besef doorgebroken dat ze zich niet kunnen permitteren te veel leveranciers te verliezen. "De slachterijen handelen in het belang van de primaire producenten."

Een negatieve rol bij de prijsontwikkeling de komende weken speelt het op de markt komen vanaf maart van het vlees uit de Particuliere Opslagregeling. Positief is dat Polen weer varkensvlees mag exporteren naar Rusland.

Lees ook Vion zet mes in aantal slachtingen

Of registreer je om te kunnen reageren.