Home

Achtergrond 156 x bekeken

Verzet tegen terugdringen van vuurwerk

Plannen om het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling sterk te beperken, zijn in de Tweede Kamer niet enthousiast ontvangen.

Een meerderheid heeft bezwaren tegen het voorstel dat nu op tafel ligt, voornamelijk omdat het moeilijk in de praktijk is te brengen.

De coalitiefractie PvdA zegt grote vraagtekens te hebben bij het voornemen om vuurwerk voortaan alleen toe te staan tussen 22.00 en 02.00 uur in de oudejaarsnacht. Kamerlid Eddy Bilder van de regeringspartij CDA noemt het plan "veel te rigide''. Het terugdringen van de uren waarin vuurwerk mag worden afgestoken is wat hem betreft alleen bespreekbaar in een soepelere variant.

Ook de oppositiepartijen VVD, PVV en D66 hebben problemen met de korte tijdspanne waarin het kabinet vuurwerk nog wil toestaan, bleek gisteren tijdens een overleg met de ministers van VROM en Binnenlandse Zaken.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) voorziet juist minder problemen met de aanpak van mensen die zich niet houden aan de voorgestelde, korte afsteekperiode. "Hoe korter de periode; hoe eenvoudiger de handhaving. Het grijze gebied wordt namelijk kleiner.''

Zij overweegt ook de gemeenten meer invloed te geven bij de controles, via de bestuurlijke boete. Gemeenten kunnen dan ook bijvoorbeeld stadswachten inzetten tegen mensen die te vroeg vuurwerk afsteken.

Ter Horst gaat daarnaast samen met de minister van Justitie bekijken of schade door vuurwerk verhaald kan worden op de vandalen die het afsteken. Ze doet dit op verzoek van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

Tijdens de afgelopen jaarwisseling is voor miljoenen euro's schade aangericht. Er werden tussen de vierhonderd en vijfhonderd auto's in brand gestoken. Vooral in Den Haag was het raak, met meer dan honderd uitgebrande auto's. "Illegaal vuurwerk is onze grootste kopzorg, want dat richt de meeste schade aan'', aldus minister Jacqueline Cramer (VROM). De ministers zullen binnen enkele maanden nogmaals met de Tweede Kamer spreken over maatregelen om vuurwerkoverlast te bestrijden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.