Home

Achtergrond

'Verplicht werknemer tot bijscholing'

Om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan, moeten werknemers kunnen worden verplicht zich te laten bijscholen.

Dat vindt een ruime meerderheid van de bedrijven en consumenten in Limburg, blijkt uit onderzoek van de Limburgse Kamer van Koophandel waarvan de resultaten vandaag werden bekendgemaakt.

Van de 302 ondernemingen die werden ondervraagd vindt 72 procent dat werknemers verplicht bijscholing moeten kunnen krijgen. 58 Procent van de consumenten is het hier mee eens. Voor het onderzoek werden 1996 huishoudens ondervraagd.

Een op de drie bedrijven in de regio zegt te maken te hebben met een krappe arbeidsmarkt. De helft ondervindt daar naar eigen zeggen schade van, zoals minder omzet, een hogere werkdruk en kwaliteitsverlies.

Bijscholing zien zij als de beste oplossing om voor gekwalificeerd personeel te zorgen. Bij driekwart van de ondernemers kreeg het personeel in de afgelopen drie jaar extra educatie.

Een woordvoerder van de KvK zei in een toelichting dat veel bedrijven toch nog te weinig aan scholing doen. "Ze zien er het belang wel van in, maar de daden blijven achter.'' Het idee van "een leven lang leren'' leeft ook nog niet echt onder de werkgevers, aldus de zegsman. "Daar is echt een denkomslag voor nodig.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.