Home

Achtergrond 642 x bekeken

Vernieuwde bollenpelmachine wekt interesse

Enkele beursbezoekers bestuderen de bollenpeller 160 DD van Machinefabrikant Bercomex uit Hoorn.

Het is geen nieuw apparaat, maar een verbeterde versie, vertelt medewerker Wilco de Hooge. "We hebben de aandrijftechniek vernieuwd, waardoor er meer functionaliteit uit de bollenpeller valt te halen. Hij is nu beter bestuurbaar. Dat is beter voor de kwaliteit van de bol, bovendien is de capaciteit hoger." Foto Engel Lameijer

Mechanisatie Haarlemmermeer presenteert op de Mechanisatie-tentoonstelling zijn MH Multitronic bloembollenplantmachine. Die telt en plant bollen tijdens het poten en doseert naar omstandigheden. Zo liggen er overal op het perceel evenveel bollen. Eigenlijk vervangt de machine het handwerk van vroeger, waar veel gevoel bij nodig was. "Dat gevoel hebben de jongelui tegenwoordig niet meer", weet verkoopmedewerker Kees van der Slot. "Missers kunnen we ons niet meer veroorloven. Dat is de overlevingskracht van de bloembollensector." Foto Engel Lameijer

Marek Widoroski, Poolse werknemer op het paprikabedrijf van Wilbert van den Bosch in IJsselmuiden knoopt touwtjes aan de jonge paprikaplantjes. Van den Bosch is tevreden over de start van het groeiseizoen. "Het gewas staat er met een beheerste groei goed voor", stelt Van den Bosch. "We telen de gele variant met Derby als ras. Er is op 18 oktober gezaaid en eind november zijn de plantjes op de mat gezet." Inmiddels staan de eerste bloempjes in bloei en zullen de paprika’s eind maart oogstbaar zijn. Foto Clement Mol

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.