Home

Achtergrond

Verheugen: autorijden niet amoreel of crimineel

Ook al is het slecht voor het milieu, autorijden is "niet amoreel of crimineel''.

Met die woorden nam de Duitse eurocommissaris voor industrie Günter Verheugen het gisteren in het Europees Parlement op voor de Europese autofabrikanten en -bezitters. "Autorijden is een deel van onze levenswijze'', zei Verheugen. Het moet zo schoon mogelijk zijn voor het milieu, maar ook veilig, betrouwbaar en betaalbaar, aldus Verheugen.

Hij voert binnen de Europese Commissie een felle strijd met eurocommissaris Stavros Dimas voor milieu. Dimas wil veel hardere eisen stellen aan de auto-industrie en boetes als ze nieuwe normen voor de maximale uitstoot van het broeikasgas CO2 (kooldioxide) niet halen.

Over hun hoofden strijdt de Duitse regering met de Franse en de Italiaanse. De Duitse auto-industrie, die over het algemeen zwaardere en meer vervuilende auto's produceert, dreigt in de plannen van de Commissie veel harder getroffen te worden dan de Fransen en Italianen die lichtere, schonere auto's maken. Duitsland wees in december de plannen van Dimas voor boetes dan ook keihard af.

Verheugen toonde zich zeer kritisch over de Franse president Nicolas Sarkozy die onlangs in een brief aan voorzitter José Manuel Barroso betoogde dat er geen recht meer bestaat voor autobezitters om te vervuilen.

Verheugen: "In Frankrijk wonen sommigen in grote kastelen en het kost heel veel energie om het daar warm te stoken. Er leven ook mensen onder de brug, die hebben geen stookkosten. Wat is het verschil? Als het amoreel zou zijn om een grote auto te rijden omdat die meer vervuilt, dan is het ook amoreel om in een eensgezinswoning te leven en meer te stoken dan in een éénkamerappartement'', aldus Verheugen. Hij zei te willen voorkomen dat "we via de omweg van kooldioxide komen tot een lifestyleregeling''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.