Home

Achtergrond

Verdere renteverlaging VS reële optie

Een renteverlaging van 1,25 procentpunt in ruim een week tijd. Het zou zomaar kunnen. De kans bestaat dat de rente in de Verenigde Staten morgen verder omlaag gaat, na de forse ingreep van vorige week.

Op de financiële markten wordt rekening gehouden met opnieuw een forse rentedaling, deze keer met 50 basispunten. De economie van de VS moet daarmee voor een recessie worden behoed.

Precies een week geleden namen de centrale banken in de Verenigde Staten een historische stap. In een klap verlaagde de Federal Reserve (Fed) het belangrijkste rentetarief tussentijds met 0,75 procentpunt. Het besluit volgde op forse koersdalingen op de beurzen en kwam temidden van steeds luider wordende geluiden dat het met de Amerikaanse economie bergafwaarts gaat.

Woensdag staat de reguliere bijeenkomst op de agenda van de commissie die de rentebesluiten neemt. "Het wordt spannend'', zegt econoom Ruben van Leeuwen, die voor ABN Amro de Amerikaanse economie volgt. De Fed zou een pas op een plaats kunnen maken, maar loopt volgens Van Leeuwen dan wel het risico dat de beurzen verder gaan wegzakken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.