Home

Achtergrond 218 x bekeken 2 reacties

Verburg geschrokken van nota over VWA

Minister Gerda Verburg (Landbouw) is geschrokken van het rapport over de niet goed functionerende Voedsel en Warenautoriteit (VWA).

"ls het beeld van het conceptrapport klopt, dan is dat niet acceptabel'', meldde ze de Tweede Kamer vandaag in een brief.

Volgens Verburg moet een "inspectiedienst als de VWA met gezag kunnen opereren. Het toezicht moet gewoon deugen.'' In de Tweede Kamer rezen dinsdag vragen over het toezicht van de VWA op veetransporten nadat stichting Dier en Recht een intern VWA-rapport naar buiten had gebracht. Uit de nota blijkt dat de dienst in 2006 slecht presteerde bij de controle op dierenwelzijn.

Verburg zegt dat zij en haar voorganger Cees Veerman niet te zijn geïnformeerd over het voorlopige rapport. "Ik vind dat dat wel had moeten gebeuren. Gelet op de inhoud wil ik op de kortst mogelijke termijn helderheid over de bevindingen in het conceptrapport.'' Ze belooft de Kamer uiterlijk 5 maart te informeren over de uitkomsten van dit onderzoek en welke stappen zij nodig vindt.

De minister kondigt aan dat ze laat onderzoeken of de analyses "een getrouw beeld geven van de gang van zaken''. Ook wil ze weten wat er sinds januari 2007, nadat het rapport uitkwam, is veranderd bij de VWA.

Volgens de nota zouden dierenartsen die de veetransporten controleren lang niet allemaal even goed functioneren terwijl dierenartsen die wel nauwgezet werken onder druk worden gezet overtredingen toe te staan. Notoire overtreders onder de vervoerders zou weinig in de weg worden gelegd. Ook als bij een transport tientallen dieren omkwamen, leidde dit niet tot vervolging, aldus Dier en Recht.

Lees ook SP vraagt opheldering over VWA-rapport

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gj

  Waarschijnlijk weer veel geschreeuw om niks. Als de VWA bij ons op het erf komt om dieren te controleren en certificeren voor export werkt de betreffende veearts nauwgezet en alles wordt goed gecontroleerd zoals het ook hoort!

 • no-profile-image

  dirk

  Bij de VWA zitten teveel mensen achter een bureau, deze personen zijn druk met het controleren van medewerkers.
  Ook zijn er teveel teamleiders die alleen maar papier produceren en bovenal zijn er teveel mensen druk met zaken die allang bekend zijn.
  Er wordt zelden geluisterd naar de werkvloer, zeker wanneer het efficienter kan.
  De dierenartsen in het veld zijn van goede wil, meestal zijn het ex prakticioners. Helaas is de aansturing en ondersteuning een aanfluiting.
  Er moet heel veel veranderen bij de VWA, maar de directie denkt dat het ontslaan van veel mensen iets oplost.
  De beste mensen vertrekken, de kneuzen blijven weer zitten.
  Ik kan het weten, ik heb er gewerkt en..... ben vertrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.