Home

Achtergrond 280 x bekeken 10 reacties

'Veevoer van ver halen blijft voorlopig nodig'

De doelstelling van minister Gerda Verburg om veevoer zo min mogelijk van ver te importeren, is lastig te realiseren.

Een termijn van vijftien jaar is daarvoor veel te kort. Dat zegt voorzitter Anne Broekema van het Comité van Graanhandelaren. ”Het is natuurlijk een fantastische kreet, maar ik heb er een hard hoofd in.”

Volgens Broekema spelen veel factoren een rol. ”Je hebt natuurlijk te maken met de wereldhandel. Als je dichtbij wilt produceren, heb je wellicht importheffingen nodig. Dan is de vraag of de WTO dat toestaat.”

Daarnaast zijn er natuurlijk klimatologische en grondtechnische problemen. ”En er hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Het is de vraag of de consument dan nog wel zo enthousiast is.”

Toch wijst Broekema de doelen van Verburg niet categorisch af. Hij ziet ook wel in dat het die kant op moet. Met het Productschap Diervoeder kijkt het Comité naar mogelijke logistieke besparingen en mogelijkheden om de veevoerstromen te verduurzamen. Niettemin: ”Het klinkt heerlijk ver weg, 2023, maar die termijn is echt veel te kort.”

In mei hoopt het comité met het schap een eerste inventarisatie gereed te hebben.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  in nederland liggen al tienduizenden hectares natuur en volgens natura 2000 moeten er nog duizenden hectares bijkomen,er gaat ook veel landbouwgrond verloren aan stadsuitbreiding.duizenden nederlanders gaan toch al op vakantie naar,frankrijk,spanje,portugal en italie.de natuurorganisaties kunnen nu al niet meer de terreinen die ze beheren onderhouden

 • no-profile-image

  Henk

  Tactisch en psychologisch geen verstandige reactie; geeft tegenstanders nieuwe argumenten om de veestapel versneld in te krimpen.

 • no-profile-image

  gert

  en vooral met die natuurplannen op duizenden hectares goede landbouwgronden in nederland,zal voer en voedsel uit het buitenland moeten komen,we zijn dan wel kwetsbaar door hoge prijzen op de wereldmarkt

 • no-profile-image

  wil

  Hou toch eens op te doen alsof op elke vierkante meter in NL landbouw moet worden gepleegd, alleen omdat er vraag is naar de produkten. NL heeft ook behoefte aan natuur. Denk Europees, en ga weer produceren op de honderdduizenden hectares verlaten landbouwgrond in Frankrijk, Spanje, Portugal en Oost-Europa! Produceer minder intensief, als landbouw beter samengaat met natuur hoeven ze ook niet gescheiden te worden zoals in Nederland, waar de landbouw vrijwel geen enkele kans geeft aan de natuur. Nederlandse landbouwgebieden zijn leeg, doods en steriel!!!!

 • no-profile-image

  jan

  Naar alle waarschijnlijkheid zal het door de oplopende transport kosten al veel eerder van dichterbij komen.

 • no-profile-image

  bert

  geen voedsel importeren?
  maar wat we onze auto's mee voeden mag weer wel van heel ver komen.
  volgens mij is het alleen landbouw wat aangepakt moet worden, niet door feiten. maar emotie.
  Die bevolking pakken waar we het minst van hebben, dan kan je lekker scoren met verkiezingen, net als om buitenlanders.

 • no-profile-image

  consument moet

  De reactie van kubelink en als die andere geitenwollensokketypes interesseren ons echt niet. Zij juichen alle plannen die boeren onmogelijk maken uitbundig toe, zonder er bij stil te staan waar het voedsel voor de wereldbevolking vandaan komt, nu en in de toekomst.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Vakantie ook maar thuis, geen vliegende vliegtuigen waardoor we minder co2 hebben. Komt schiphol vrij voor natuur en voedselproduktie!

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Om veevoer zo min mogelijk van ver te importeren is helemaal niet lastig. Waarom mogen er nu 13,5 procent minder suikerbieten in Europa worden geteeld en gaat o.a.een suikerfabriek in Groningen en België sluiten? Oplossing is simpel. Ga wat minder efficiënt de suiker uit de suikerbieten halen en laat een paar procent meer suiker in de restproducten bietenpulp en melasse zitten. Heb je twee vliegen in één klap. Geen overschot meer op de Europese suikermarkt en meer hoogwaardig veevoer van dichtbij. Maar zo innovatief zijn ze dus blijkbaar niet bij LNV en de Europese commissie.

 • no-profile-image

  Ben benieuwd wat kukelblink uit Twente hier van vindt

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.