Home

Achtergrond

Veel boeren stoppen met natuurbeheer

Van de boeren die agrarische natuur beheerden, stopte eenderde ermee in de eerste 6 jaar sinds de start van het agrarische natuurbeheer. De boeren vinden de regels ingewikkeld en soms praktisch onuitvoerbaar en hebben angst voor terugbetalingen en boetes. Dat blijkt niet onterecht: er waren 5.000 sancties en samen moesten de boeren of andere natuurbeheerders €7,6 miljoen subsidie terugbetalen met daar bovenop €2 miljoen boete. NRC Handelsblad publiceerde deze gegevens op 19 januari 2008.

Sinds de invoering van concurrentie in het natuur- en landschapsbeheer 8 jaar geleden houden 70 mensen bij Dienst Regelingen zich fulltime bezig met het verdelen van jaarlijks €100 miljoen over 2.400 natuurbeheerders en 14.000 boeren. In de eerste periode van het nieuwe stelsel (van 2000 tot 2006) legde deze dienst 5.000 sancties op.

In meer dan de helft van de gevallen gaat het om bureaucratische tekortkomingen. In een op de tien gevallen heeft de natuur zich teleurstellend ontwikkeld buiten de schuld van de beheerder om. Een op de drie bestrafte boeren en beheerders heeft een fout gemaakt bij het beheer. Inmiddels zijn er in de Tweede Kamer over de bevindingen over het agrarisch natuurbeheer vragen gesteld.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘natuurbeheer’

Meer informatie NRC 19 januari 2008: boeren stoppen met beheer natuur door bureaucratie

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.