Home

Achtergrond 168 x bekeken 3 reacties

Varkenshouders willen in 2008 meer investeren

Ruim 80 procent van de boeren en tuinders in Nederland verwacht een beter resultaat in 2008 dan in het afgelopen jaar.

Vooral varkens- en pluimveehouders en ook melkveehouders zien betere kansen. Dit concludeert de Gibo Groep uit een enquête onder 439 agrarische ondernemers. Vooral opvallend is dat 70 procent van de ondervraagde intensieve veehouders dit jaar plannen heeft om meer dan een ton te investeren en dat een zesde zelfs meer dan een miljoen wil investeren. Dit volgt op een vooral voor de varkenshouderij uitermate slecht jaar.

Voorzitter Annechien ten Have van de LTO vakgroep varkenshouderij is niet verbaasd over de uitkomst. "Varkenshouders die door willen, moeten investeren en kansen zoeken om dat te doen." Van alle ondervraagde ondernemers gaat driekwart dit jaar investeren en bijna een kwart is van plan om in 2008 meer werk uit te besteden of meer personeel aan te nemen. Acht procent wil een 'internationale activiteit' ontplooien.

Het belangrijkste doel voor dit jaar is kostenverlaging door een betere efficiëntie (69 procent) met behulp van automatisering, mechanisatie of arbeidsefficiëntie. Investeren in kennis en innovatie (45 procent) en schaalvergroting (43 procent) nemen de tweede en derde plaats in. In de intensieve veehouderij en de tuinbouw wordt het verbeteren van de marketing en afzet relatief veel genoemd als belangrijke uitdaging.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Thomas

  ricardo?? ga een leven zoeken!

 • no-profile-image

  john

  en straks maar roepen wat hebben we het moeilijk om het allemaal te betalen!!!
  als de prijzen niet zijn zo als ze horen.

 • no-profile-image

  ricardo

  Zonder te argumenteren of een menselijk lichaam uberhaupt proteine afkomstig uit vlees als grondstof nodig heeft,is er nog een belangrijk punt, nl de hoeveelheden energie die je nodig hebt om een kilo vlees te produceren,daar energie in de toekomst schaars en duur gaat worden is deze keuze niet echt logisch door juist nu zo gigantisch te investeren in deze sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.