Home

Achtergrond 299 x bekeken 1 reactie

Varkenshouders Frankrijk luiden de noodklok

De Franse varkensorganisatie Inaporc eist onmiddellijke maatregelen om de toenemende nood onder fokkers te verlichten.

De eigen leningsbank heeft inmiddels voor 100 miljoen zachte financiering uitgetrokken om de ergste kasstroomproblemen op te vangen. Daarnaast eist Inaporc dat Brussel de recent ingestelde exportrestitutie verhoogt, ook al "om compensatie te bieden voor het nadeel van de hoge koers van de euro tegenover de dollar."

Volgens Inaporc is de Franse overheid verplicht aanvullende maatregelen te treffen om fokkers in nood bij te staan. De organisatie is met het ministerie van landbouw in overleg over een verlaging van de heffing en andere kosten. Het ministerie heeft al 6 miljoen euro beschikbaar gesteld als rentesubsidie.

Voorzitter Jean-Michel Serres van de fokkersorganisatie Fédération Nationale Porcine (FNP) noemt het onbegrijpelijk dat veel grote winkels juist deze weken varkensvlees in de aanbieding hebben.

Serres wijst met de beschuldigingende vinger naar Inaporc dat voor 700.000 euro een campagne voert om de consumptie te bevorderen maar daarmee volgens de FNP juist lagere prijzen in de hand werkt. "Onze varkensfokkers komen nog altijd 40 euro per dier tekort."

Eén reactie

  • no-profile-image

    henk

    halveer het aantal dekkingen

Of registreer je om te kunnen reageren.