Home

Achtergrond 1 reactie

'Variabel poten aardappelen lonend'

Variabel poten met behulp van GPS geeft bij alle beproefde rassen een verbetering van de opbrengst en sortering. Dit zorgt voor een gemiddelde financiële meeropbrengst van € 241 tot € 291 per hectare.

Dat stelt The Soil Company in een analyse van vier jaar veldproeven met variabel poten. De gemiddelde meeropbrengst van 4 procent maakt de benodigde investeringen meer dan goed.

Opvallend is dat de resultaten per ras verschillen, waarbij Annabelle zeer gunstig presteert. The Soil Company stelt dat onduidelijk is of die verschillen puur op het ras zijn terug te voeren of dat er andere oorzaken aan ten grondslag liggen.

Percelen die een spreiding in lutum kennen van 10 procent of meer, geven het beste resultaat voor het toepassen van variabele pootafstanden. Percelen waarbij 20 procent is gevarieerd in plantafstand geven financieel het meeste voordeel, met name als gevolg van een verbeterde sortering met 6 procent. Dit heeft volgens The Soil Company waarschijnlijk te maken met de bontheid (spreiding lutum) in het perceel. Het voordeel van het hanteren van een plantafstand van circa 10 procent lijkt vooral effect te hebben op een verbeterde totale opbrengst.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Erik Greve

    De link naar de analyse is verbroken. Graag herstellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.