Home

Achtergrond 28 reacties

Van Dijk: jonge boeren FF niet ambitieus genoeg

De jonge leden van Friesland Foods zijn niet ambitieus genoeg. Ze leunen te makkelijk achterover.

Dat zei Gert van Dijk, directeur van de Nationale Coöperatieve Raad (NCR) vandaag op de jongerendag van de zuivelcoöperatie. De volgende generatie, die volgens Van Dijk nu ligt te sms’en in de wieg, gaat het wél maken.

"Ambitie is wat je erin stopt. Als de coöperatie geen tegenprestatie van de leden vraagt, dan zullen de gezamenlijke prestaties van de coöperatie in de toekomst opdrogen", waarschuwde hij.

Ruim 600 jongeren bezochten gisteren de bijeenkomst. De boeren op hun beurt maakten het bestuur van de coöperatie het verwijt dat zij gebrekkig en laat zijn geïnformeerd over de fusieplannen met Campina . Als er wat speelt, dan moet sneller gereageerd en teruggekoppeld worden, vindt het merendeel van de leden.

Op ledenvergaderingen werd niets over een op handen zijnde samenwerking aangekondigd, terwijl anderhalve maand later toch het nieuws naar buiten kwam, stelde een spreker uit de zaal.

Voorzitter van Friesland Foods Sybren Attema erkende dat de huidige manier van communicatie, die grotendeels verloopt via ledenbladen, nu redelijk traditioneel is. De suggestie werd geopperd om meer gebruik te maken van internet en tekstberichten (sms-jes), om zo de leden snel op de hoogte te kunnen brengen van nieuwe ontwikkelingen. Daarbij mag het belang van de persoonlijke gesprekken met de buitendienstmedewerkers, niet uit het oog worden verloren, stelde de voorzitter.

Olga Hoekstra

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jorrit

  De boeren zijn genoeg betrokken bij een cooperatie alleen deze trekken toch wel hun eigen plan. Tijdens een leden vergadering worden er alleen maar dingen meegedeeld.
  Een fusie is aantrekkelijk voor de cooperaties, maar de boeren zullen hier niet van mee profiteren. De melkprijs is nu alweer aan 't kelderen bij FF.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ben ik helemaal met Gert van Dijk eens, boeren die ondanks de belabberde melkprijzen van de laatste jaren nog melk blijven leven aan FF zijn geen knip voor de neus waard. De echte ondernemers waren allang opgestapt

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Helemaal mee eens Robert, alleen de "echte" ondernemers hebben bestaansrecht. Al dat andere inferieure werkschuwe volk hoort in een werkkamp.

 • no-profile-image

  gli

  Wat zullen die werkkampen vol raken!!!
  En wie moet ze aan het werk houden? Ik denk de superondernemers!!!
  Sjonge - jonge wat een ondernemersmentaliteit!!

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  De volgende generatie, die volgens Van Dijk nu ligt te sms’en in de wieg, gaat het wél maken.
  Helemaal te gek zeg, meneer van Dijk, de vorige generatie(s) (hebben) heeft dus blijkbaar nog helemaal niets gemaakt.
  De huidige SMS generatie is op de een of andere wijze enigszins sociaal gestoord, hoe zou dat met de volgende SMS generatie zijn? Of is "sociaal gestoord" zijn inmiddels een licence voor succes? Het schijnt tegenwoordig normaal te zijn dat jonge mensen met een HBO opleiding zeer specialistische kennis hebben maar helemaal niets weten van de wereld en de mensen om hun heen......

 • no-profile-image

  megajager

  hertogjan , je bent dan wel net uit de wieg en je speelt al lekker in je box ,maar na de box zal je toch op je eigen benen moeten staan en niet tegen die hekjes van je box moeten aanleunen ! Dat is nou precies hoe het gaat in de echte wereld hertogjanetje . Vrije markt is het beste wat er is en de grenzen waar jij het over hebt zul je vanzelf vinden ,want die liggen ineens bijzezelf en worden je niet opgelegd.Dan pas zul je uitvinden of je een echte ondernemer bent of dat je een meeloper bent of boer bent geworden omdat je pa het was en dus niet ambiteus bent zoals dhr van Dijk bedoelt in zijn bijeenkomst .Het is alleen de agrarische sector die grenzen opgelegt krijgt en geholpen moet worden met steun , weg ermee, andere sectoren draaien opzichzelf en zo zou het moeten zijn ! Zo haal die fopspeen uit je mond en kijk eens voorzichtig om je heen wat er in die grote wereld om je heen gebeurt en wees niet bang je leert vanzelf je eigen grenzen kennen ! (jou kenende zullen je grenzen niet ver weg zijn :) !! )

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Is het vak van boer dan straks alleen maar weggelegd voor topsporters?

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Ik was nog niet helemaal uitgesproken Megajager. Inderdaad, jou denkwijze past helemaal in deze tijd, en die van een eeuw geleden. Maar de westerse liberale beschaving werd destijds van alle kanten bedreigd door het fascisme, het socialisme en het communisme. Nou kun je beweren dat dat toeval was, en dat de strijd der ideologieën is gestreden (Fukuyama) maar ik meen dat er toch duidelijke een link was met de uitwassen van een doorgeschoten liberalisme.
  De schrijnende ongelijkheid, die nou eenmaal een product is van een liberaalbewind
  gevolgd door een groeiende maatschappelijke onrust zullen hoe dan ook altijd de wal zijn die het schip keert. Dat is wat de geschiedenis inmiddels heeft geleerd.

 • no-profile-image

  megajager

  hertogjan jij spreekt duidelijk uit ervaring lijkt het , "sociaal gestoord " en "helemaal niets weten van de wereld en de mensen om je heen "

 • no-profile-image

  henk

  ik denk dat die robert ergens voor een stadsuitbreiding is weggekocht en nu heel gemakkelijk kan boeren

 • no-profile-image

  erwin

  De cooperaties vragen genoeg tegenprestaties van de leden,kijk maar de gezondheideisen ,programma,s en monitoring die vereist zijn

 • no-profile-image

  Robert

  Schaf de quotering en melkpremie en toeslagrechten af. Dan blijven de echte ondernemers over.

 • no-profile-image

  wald

  @melkveehouder 12.32 wie het laatst lacht,lacht het best over een paar jaar willen ze op de knieen terug komen

 • no-profile-image

  fries

  Weer zo'n opmerking van "onze" cooperatie met een gemene boodschap. Ga zo door en ik ben volgend jaar ook weg (de echte ondernemers zijn inderdaad al opgestestapt).

 • no-profile-image

  ddb lid en kritisch FF lid

  Als van Dijk denkt dat jonge FF leden niet
  ambitieus genoeg zijn en achteroverleunen, zou ik zeggen wordt lid van de DDB of richt een eigen leveranciersvereniging op.
  Kom op en laat ze een poepie ruiken daar in Meppel.

 • no-profile-image

  boertje

  meneer van Dijk zalwel een geweldig salaris hebben over de rug van de boer maar zal waarschijnlijk zelf nog geen deuk in een pakje boter kunnen slaan.

 • no-profile-image

  Jan

  Boer zijn is gewoon niet voor iedereen weggelegd, maar wat zou het; voetballen in de ere-divisie ook niet. Ga je toch lekker wat anders doen

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Die jonge boeren het is natuurlijk het uitschot van de maatschappij, dat stelletje uitvreters. Nee neem dan een voorbeeld aan Marrokaanse jongeren in de steden , daar hebben we met zn allen wat aan

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Nog even een kleine aanvulling op mijn vorige reactie: "Wie zijn verleden vergeten is, is gedwongen het opnieuw te beleven".

  In principe heeft Robert wel gelijk, het is natuurlijk niet meer uit te legen dat 80 procent van het EU-landbouwbudget naar 20 % van de grootste bedrijven gaat.
  Naar de theorie (met de nadruk op theorie) van Adam Smith, is de economie het best gebaat bij zo weinig mogelijk overheidsingrijpen. Tegen wil en dank heeft de EG-commissie destijds ( en de Amerikaanse overheid onder Roosevelt met de New Deal) anders beslist. Er moest voldoende, goed en betaalbaar voedsel komen. Daarbij moest de doorsnee boer ook nog eens een vergelijkbaar inkomen hebben met dat van de rest van de samenleving. Blijkbaar lukte dat niet onder de marktomstandigheden. Als Megajager meent dat alleen de landbouw gesubsidieerd wordt komt hij bedrogen uit. 60 % van alle subsidies en uitkeringen komt terecht bij bedrijven, instellingen en personen die dat niet nodig hebben. Zo ontving vliegtuigfabrikant Boeing sinds 1990 90 miljard dollar aan steun en belastingvoordeel. Afschaffing van alle marktverstorende interventies in de landbouw zouden mijn goedkeuring hebben maar dan met terugwerkende kracht van de afgelopen 25 jaar. Dus ook alle subsidies terug vorderen die in deze tijd zijn opgestreken. Praten we dan weer verder.

 • no-profile-image

  gerrit

  Kletskoek van die heer van Dijk, was hij ook niet diegene die beweerde nauw betrokken te zijn geweest bij de voorgestelde fusie? Die man is blijkbaar aan het dementeren.

 • no-profile-image

  Jan

  Helemaal mee eens Robert

 • no-profile-image

  gert

  Van Dijk heeft maar weinig benul waar een jonge boer tegen woordig mee te maken heeft en krijgt Komt hij wel eens op een doorsnee melkveebedrijf ?

 • no-profile-image

  HENK

  HERTOGJAN ,JIJ BENT HET EENS OVER AFSCHAFFING VAN HET QUOTUM ? IK HEB JE WEL EENS ANDERS HOREN PRATEN IS HET NIET ?

 • no-profile-image

  ga

  @wald 13.09 wie het laatst lacht,lacht het best over een paar jaar. Haha tuuuuurlijk........ een paar jaar geleden zeiden ze "als vion groot is, dan zullen ze toch een prijs betalen" En zie.........Sweet dreams Wald, ga maar weer lekker afwachten en achterover leunen zoals je altijd al hebt gedaan.

 • no-profile-image

  Robert

  Nogmaals schaf al die kunstmatige ingrepen als melkpremie, toeslagrechten etc. af. Dan blijven de besten en dus de meest ambitieuze ondernemers over.

 • no-profile-image

  Robert

  Megajager: ben het helemaal met jou eens. Jij zegt precies wat ik bedoel.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Hallo Henk uit Michigan, mij kennende zou je moeten weten met welk een knipoog ik dit bedoel!

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Als de indeling van de maatschappij werkelijk zo simpel was Robert waarom was dat dan nog niet allang gebeurt? Ruim een eeuw geleden was de geldende economische visie precies zo als die van jou, waren er geen grenzen, reikten de grenzen tot in de hemel en, om maar eens even te wijzen op het succes van een mondialevrijemarkt, in 1913 had het wereldhandels volume een recordhoogte bereikt.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.