Home

Achtergrond

'VWA moet veiligheid Yakult onderzoeken'

De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) moet onderzoek doen naar de veiligheid van het yoghurtdrankje Yakult.

Een woordvoerder van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) heeft dat vandaag gezegd. Vandaag werd bekend dat door een wetenschappelijk onderzoek naar de werking van probiotica doden zijn gevallen. Volgens het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) zit in producten als Yakult ook probiotica. Yakult zou de darmflora verbeteren.

Volgens een woordvoerster van het UMCU is het niet verstandig dat zeer ernstig zieke mensen die bijvoorbeeld op een afdeling van intensive care liggen het middeltje zouden gebruiken.

De NPCF vindt dat er duidelijkheid moet komen voor de consument. Middelen als Yakult zijn gewoon in de supernmarkt verkrijgbaar. "Als er geen gevaar is, is het prettig voor de consumenten om dat te weten'', zegt de woordvoerder van de patiëntenfederatie.

Een woordvoerster van de VWA zegt eerst de uitkomst af te wachten van onderzoek door de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar de probiotica en de sterfgevallen. Daarna neemt de controledienst een besluit over een eventueel onderzoek naar Yakult en soortgelijke producten. Een woordvoerder van Yakult Nederland laat weten dat het bedrijf instaat voor de veiligheid van het product.


Lees ook Yakult: uitspraak UMC ongelukkig

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.