Home

Achtergrond 4 reacties

VS geeft EU meer tijd om geschil op te lossen

De VS straft de EU voorlopig niet vanwege het bittere gevecht over het niet toestaan van genetisch gemodificeerde gewassen.

Dat verklaart de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Gretchen Hamel. Vorige week vrijdag miste de Europese Unie een deadline die de WTO heeft gesteld voor het toelaten van transgene gewassen. Op dezelfde dag verklaarde de Franse regering het enige daar toegestane transgene gewas, Monsanto 810, in de ban te doen.

Monsanto 810 mais groeit al 10 jaar in Europa. "We zijn het met de EU eens geworden over het voorlopig uitstellen van handelsmaatregelen tegen de Europese Unie", aldus Hamel. "De VS blijft buitengewoon bezorgd over de Europese manier van omgaan met agrarische biotech-producten. Amerikaanse zaadbedrijven hebben aantoonbaar grote schade geleden." Europa heeft volgens de WTO inderdaad onterecht genetisch gemodificeerd materiaal geweerd in de periode van 1999 tot 2004.

In september 2006 verloor de EU een zaak tegen de WTO. De VS, initiatiefnemer van de zaak, noemt het moratorium dat de EU instelde onrechtvaardig en tegen de vrijhandelsafspraken. Canada en Argentinië sloten zich in 2003 bij de VS aan. Vrijwel de gehele sojateelt in Argentinië is genetisch gemodificeerd.

Volgens WTO-regels hebben de gedupeerden het recht de schade te vergelden. De VS heeft geen nieuwe deadline gesteld maar beraadt zich volgens Hamel. Canada heeft de deadline uitgesteld tot 11 februari. Een woordvoerder van de Europese Commissie verklaarde zich opgelucht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  sarkozy moet nu uitsluitsel geven

 • no-profile-image

  Miep Bos

  In het democratische Europa heeft men er voor gekozen geen gentech voedingsmiddelen te eten, vanwege grote onzekerheden omtrent de veiligheid. Dit is een zelfsprekend gevolg van een democratie. Eén van de grootste democratiën op aarde wil iets doordrukken en ziuij willen mensen dwingen iets te kopen wat ze niet willen eten, dat is toch vreemd en dat is dan nog heel zwak uitgedrukt. Teken de petitie van de Groep Bos tegen proefvelden in Nederland, zie www.gentechvrij.nl

 • no-profile-image

  Margje Vlasveld

  Monsanto vervuilt moet er staan, stomme spelfout. Nu ik hier toch ben:
  De toelating van gen-tech gewassen wordt door enkele lidstaten van de EU niet als probleem gezien omdat de gewassen niet of niet noemenswaardig zouden uitzaaien. Zij gaan ervan uit dat het mogelijk is om zowel gentechvrije als gentech landbouwprodukten op de markt te hebben, dit wordt co-existentie genoemd. Dat blijkt niet mogelijk, op den duur worden steeds meer producten vervuild met genen die er niet in horen te zitten en er op een natuurlijke wijze door kruising nooit in zouden komen. Dit is nog maar één misrekening, maar het is al genoeg reden om met gen-tech te kappen. Omdat de pers in ons land het laat afweten wat berichtgeving betreft, weten maar weinig mensen waar het precies over gaat. Tegenstanders van gen-tech worden voor angsthazen versleten. En daarom zijn er ook voorstanders, dat zijn echter de echt bange mensen, zij zijn bang dat ze voor bang versleten worden. haha!

  Het gaat echter niet over angst voor techniek of angst voor het onbekende. Ik ben erg voor techniek als het leidt tot een duurzame wereld. En ik ben niet bang voor het onbekende. Ik word alleen boos als politici hun ogen dicht doen en hun mond wijd open houden terwijl ze hun oren laten hangen naar de lobbyisten van Monsanto en groot-industriëlen. Ik zie het voor me, het is lachwekkend! Ze worden wel een keer wakker, daar in Brussel, ik hoop heel vlug. Want met die biobrandstoffendiscussie erbij kan de discussie over gen-tech gewassen ook overgeslagen worden in het kader van de snelle oplossingen met de meest geavanceerde technieken. Ofzoiets. Nee ik hoop dan maar op het zegevieren van het gezonde boerenverstand. Boeren die gaan eisen dat het veevoer weer van natuurlijke oorsprong is en vrij van gen-tech. Omdat de consument daarom vraagt.

 • no-profile-image

  Margje Vlasveld

  Ik hoop dat dit het begin is van het einde van gen-tech voedsel. De Amerikanen zullen toch wel inzien dat ze ons hun gen-tech niet lang meer ongestraft kunnen opdringen, ook niet als de WTO dat toestaat. Er zijn in het verleden grote fouten gemaakt, met het uitgeven van patenten op genen. Onderzoek moet lonend zijn, zeker, maar daar gaat het bij de patenten op de gen-tech genen van de Monsanto mais bijvoorbeeld helemaal niet om, het gaat om macht en geld, heel veel geld, ten koste van zelfbeschikkingsrechten van mensen om hun eigen voedsel te verbouwen. Een overgewaaid gepatenteerd gen van Monsano heeft al geleid tot boetes, terwijl Monsanto een boete moet krijgen omdat het bedrijf natuurlijke planten vervuild met genen van organismen die niet in die planten thuis horen.
  Dus, hopelijk is de tijd van bezinning gekomen, ook in de V.S.....

Of registreer je om te kunnen reageren.