Home

Achtergrond 367 x bekeken 1 reactie

Universiteit Groningen wil project voor algenkweek

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wil een project opzetten voor het kweken van algen.

Volgens de RUG kun je met algen rendabeler biobrandstoffen produceren dan met koolzaad en mais. De RUG legt contact met bedrijven voor het project, zegt Hein de Baar, hoofd van de groep Ocean Ecosystems. "Van alle planten halen algen de hoogste productie per vierkante meter."

De Baar denkt aan een project waarbij algen in een gesloten systeem worden geproduceerd. "Dat kun je nauwkeurig regelen, waardoor je een hogere productie haalt dan bij een open bassin. Bovendien kun je bij een gesloten systeem de kwaliteit beter garanderen. Dat is belangrijk als de algen bestemd zijn voor voeding, voer of farmacie."

In een gesloten systeem worden algen met kunstlicht gekweekt in doorzichtige buizen. De Baar: "Stikstof, fosfor en CO2 worden toegevoegd aan het water. Vooral een goed systeem voor de uitwisseling van CO2 en zuurstof moet nog worden ontwikkeld. En we willen graag de stikstof en de fosfor weer uit de algen kunnen halen. Dat maakt de brandstof schoner. Bovendien wordt fosfor steeds schaarser op de wereld."

Volgens De Baar staat de algenkweek nog in de kinderschoenen. "Het heeft nu de aandacht door de sterk gestegen brandstofprijzen."

De Baar kan niet voorspellen wanneer het project start. "We willen eerst de hele keten organiseren, van de kweek van de algen tot en met de afzet van de producten. Doordat alles op één plek gebeurt, bespaar je transportkosten. Traditionele biobrandstoffen worden op verschillende plaatsen geteeld en verwerkt."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Auke van der Hoek

    De RUG volgt hiermee een groot aantal initiatieven die al in Nederland zijn gestart. Lees meer over de initiatieven en de nuttige toepassingen van algen op http://allesoveralgen.wordpress.com

Of registreer je om te kunnen reageren.