Home

Achtergrond 194 x bekeken

Uitvoervolume groente en fruit stijgt in 2007

Het uitvoervolume voor groente en fruit is in 2007 gestegen met 2 procent naar 2,2 miljoen ton.

Dat blijkt uit een berekening van het Productschap Tuinbouw. De uitvoergroei kwam tot stand in het najaar van dat jaar, omdat aanvankelijk een achterstand in de uitvoer te zien was. In vergelijking met het problematische najaar van 2006 werd in 2007 meer uitgevoerd.

Ook valt de exportgroei op doordat de Nederlandse productiewaarde van groente en fruit juist daalde in 2007. Het PT doet de schatting over 2007 op basis van de cijfers van het KCB.

De Duitse markt blijft in stand in 2007. Dat wordt gezien als een knap resultaat. Op dit moment wordt juist onderzocht of een vruchtgroentecampagne op de Duitse markt nodig is om het imago van Nederlands product te verbeteren. De handel is tegen een grootschalige campagne in Duitsland. Ook de Britse markt en de uitvoer naar België leverde iets in 2007. Voor 2008 worden Nederlandse exporteurs nu geconfronteerd met een dalende pond, wat Nederlands product duurder maakt voor de Britten.

Opvallend is de forse stijging van de uitvoer naar Rusland, Denemarken en Polen. De laatste twee markten nemen relatief weinig Nederlands product af, maar Rusland blijft zich sterk ontwikkelen, al zal volgens het PT de buitenlandse concurrentie voor de Russische markt stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.