Home

Achtergrond 18 reacties

'Uitspraak hof brengt trekkerbezitters in problemen'

Een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam kan grote gevolgen hebben voor alle trekkerbezitters.

Dat meldt het Leeuwarder advocatenkantoor Anker en Anker op zijn website.

Volgens het hof heeft een 31-jarige inwoner van Zuidoostbeemster een strafbaar feit gepleegd door in maart 2006 in Middenbeemster een landbouwtrekker op de openbare weg te plaatsen zonder dat hiervoor een geldige aansprakelijkheidsverzekering was afgesloten.

"De uitspraak betekent dat vrijwel alle bezitters van trekkers een strafbaar feit begaan en het risico lopen dat hun voertuig in beslag wordt genomen", aldus Anker en Anker, dat de trekkereigenaar verdedigde. De 31-jarige werd veroordeeld tot een geldboete van 380 euro. Daarnaast is de trekker onttrokken aan het verkeer.

De Noord-Hollander had voor zijn trekker een aansprakelijkheidsverzekering afgeloten. Die was volgens het hof ongeldig, omdat uit onderzoek was gebleken dat het voertuig harder kon rijden dan 25 kilometer per uur. "Omdat in de (standaard)clausule van de polis stond dat de verzekering van kracht is indien de trekker een snelheid kan bereiken van ten hoogste 25 kilometer per uur was volgens het hof de verzekeringsovereenkomst niet afgesloten op een landbouwtrekker."

Anker en Anker stelt dat elke trekkerbezitter het risico loopt dat de trekker in beslag wordt genomen en wordt onttrokken aan het verkeer. "De uitspraak heeft dus verstrekkende gevolgen voor met name de landbouw."

Anker en Anker heeft inmiddels beroep in cassatie ingesteld. Het advocatenkantoor verwacht dat de Hoge Raad in het najaar een uitspraak doet.

Annet van den Berg

Laatste reacties

 • no-profile-image

  de herdt

  Ja als (landbouw)voertuigen niet meer te verzekeren en dus een risico vormen..en als onze over ijverige politie die een boete quotum moeten halen...en hun pennen al in de start blokken hebben staan om boetes uit te schrijven en boeren de les te lezen en het leven zuur te maken..of zelfs inbeslag te nemen.....dan zullen banken ook wel niet meer staan te springen om landbouwvoertuigen te financieren...het is dan een enorm risico en banken willen zekerheid !!!

 • no-profile-image

  hans

  polisvoorwaarde aanpassen en het probleem is opgelost en maar er dan maar gelijk 50 km van

 • no-profile-image

  kracht

  probleem is wel dat nagenoeg alle ( behalve paard en wagen ) landbouwvoertuigen harder gaan of kunnen dan 25 wan thet gaat om constructie snelheid...dus zelfs al staat je trekker stil zoals genoemde geval dan nog nemen ze je landbouwvoertuig inbeslag..dit betekend dus dat iedere trekker inbeslag kan worden genomen door de politie... en ja je krijgt hem dus niet meer terug.
  Ondanks dat de rechter de verzekerings polis uitlegde...heeft de verzekering uit gelegd dat de verzekering volkome dekend is..

 • no-profile-image

  Albert

  Zo zie je maar weer, de boeren worden steeds meer in een hoek gedrukt. Ze zijn er met zen allen om bezig om de boeren kapot te krijgen

 • no-profile-image

  bassie

  Laten ze eerst maar eens de mensen aanpakken die echt een gevaar opleveren voor "onze" maatschappij opleveren dan dit soort FLAUWEKUL te bedenken .
  Er word al jaar en dag gepleit voor een kentekening voor tractoren en daarbij ook nieuwe regels waarbij een ieder mee uit de voeten kan,maar daar is onze overheid te lui voor want dat kost hun teveel werk.
  Maar dat geeft niet maar laat deze sector dan ook met RUST........................

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Niet de rechterlijke macht heeft hier een dwaling en ook de verzekeraars zitten niet fout.
  De overheid loopt hopeloos achter met het aanpassen van wet- en regelgeving op de voortschreidende technische ontwikkelingen.
  Volgens mij is dit een provocatie van de rechterlijke macht richting de overheid.

 • no-profile-image

  gert

  ik las in de Boerderij dat trekkers die een carnavalswagen trekken een aanvullende verzekering nodig zijn.dat geld nu blijkbaar voor alle trekkers

 • no-profile-image

  hoefnagel

  Hoe zit het dan met personenauto's en bestelbusjes? Daarvan is de constructiesnelheid nagenoeg altijd hoger dan de wettelijk toegestane maximum snelheid van 130 km/u op autosnelwegen. Is hier dan de verzekeringspolis ook niet dekkend? Kunnen die dan ook allemaal door de politie inbeslaggenomen worden? En vervolgens worden verbeurd verklaard? Als dit beleid wordt, dan is in ieder geval het fileprobleem op redelijk korte termijn opgelost. Ik denk echter, dat wij als boeren nu ook al met rechtelijke willekeur te maken hebben!! In dit landje kan het blijkbaar altijd nog gekker.

 • no-profile-image

  roos

  Pas met die uit Tilburg anders ook maar op! Aan je bedrijvencompact polis zit je met een touw aanvast, als je hier vanaf
  wilt. Andersom als ze je moe zijn, is de looptijd van 5 jaar in eens geen belemmering meer om je eruit te gooien.
  pas er voor op!!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  In wat voor land leven we toch?
  Is de HAAT tegen de landbouw dan zelfs doorgedrongen tot de rechterlijke macht?

 • no-profile-image

  Stedeling

  Het moet niet gekker worden. Gelukkig ben ik verzekerd bij die glasheldere verzekeraar uit Tilburg, want in hun polisvoorwaarden lees ik niets over snelheid als grond van uitsluiting c.q. niet zijnde verzekerd. Ik heb dus gewoon een goede verzekeraar c.q. polis.

 • no-profile-image

  Jac BUYS

  Auto's kunnen ook harder dan 120 km per uur, zijn ze boven deze snelheidslemiet dan ook niet verzekerd ?

 • no-profile-image

  JD Verlaan

  Wat een onzin. Een auto mag maximaal 120 kilometer per uur en de meeste kunnen wel 200 !!! Zijn die dan ook niet verzekerd ?? !!

 • no-profile-image

  Arend

  Het is als de basisverzekering,wel veel betalen elk jaar word het duurder maar je hebt maar recht op halve zorg.En als er wat is moet je ook nog bijlappen.De mensen die in de zorg werken,zoveel verdienen die niet.De managers de grote BOBOs bulken van het geld,kunnen nog geen pleister plakken.Regelgeving en buraucratie drijven de wachtlijsten op en specialisten hebben geen flikker te doen want het budget is op.Heeft niet veel met onze tractors te maken maar wel zoveel dat je kan zien dat de corruptie regeert in nederland.Of zou het onwil zijn onkunde en zelfverrijking?Het werkende deel van de bevolking te kakken zetten door minkukels bedachte regelgevingflauwekul.

 • no-profile-image

  ab

  wat is dit toch een slap gelul met je auto kun je toch ook 160 km rijden,dan is hij toch ook verzekerd oke' je loopt het risico voor een snelheids overtreding

 • no-profile-image

  loonwerk

  Ja en wat nu als je voertuig op een andere manier afwijkt van de verzekeringspolis.
  Ik kan zoveel gavallen verzinnen dat je net niet aan de polis kan voldoen bewust of onbewust...ben je dan je voertuig kwijt door de rechtelijke macht??
  Klinkt als theorie maar wordt dit praktijk?

  voorbeeld - verlichting stuk - te breed - te zwaar - dubbel lucht - zomaar een greep uit situatie's uit de praktijk...

 • no-profile-image

  sjeng

  muggenzifterij
  Bah!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Boerin

  Het is niet de rechterlijke macht die hier afdwaald, die heeft alleen de polisvoorwaarden bekeken en deze uitgelegd. Wat wel een grof schandaal is dat voor de zoveelste keer boeren genaaid worden door verzekeringsmaatschappijen. Zij innen wel hoge premies, maar halen alle mogelijke truukjes uit om maar niet te hoeven betalen.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.