Home

Achtergrond 2 reacties

Twijfels CDA over controle op vlees in Brazilië

Het CDA zet grote vraagtekens bij de controle op Braziliaanse bedrijven die rundvlees naar Europa mogen exporteren.

Brazilië moet begin volgende maand een lijst opstellen met rundvleesexporteurs die aan de Europese regels voldoen. Het CDA vindt het van groot belang dat de Europese Commissie die lijst ter plekke controleert. Als daarbij tekortkomingen aan het licht komen, moet er volgens het CDA een compleet Europees importverbod voor het vlees komen.

Het Europese Voedsel- en Veterinaire Bureau (FVO) constateerde eind vorig jaar nog grote problemen met de controle-instanties en de identificatie en registratie van runderen in Brazilië.

CDA-woordvoerder Esther de Lange in het Europees Parlement kijkt daarom zeer kritisch naar de controle van de samenstelling van de lijst van goedgekeurde rundvleesexporteurs. De Europese Commissie heeft haar de garantie gegeven, dat zij tenminste 25 van de 300 verwachte goedgekeurde rundvleesexporteurs op de lijst controleert.

"Ik houd de Europese Commissie aan die belofte en hoop dat de controle snel zal plaatsvinden. Bij tekortkomingen mag er geen Braziliaans rundvlees meer op de Europese markt komen. Wij kunnen immers niet blijven pappen en nathouden. Europese rundveehouders moeten aan bepaalde eisen voldoen. Dan kunnen we onze grenzen niet openzetten voor buitenlands rundvlees dat daar niet aan voldoet", zegt De Lange.

Rundvlees uit Brazilië mag niet op de Europese markt komen als het uit gebieden komt waar mond- en klauwzeer heerst. De runderen waarvan het vlees afkomstig is, moeten minstens negentig dagen gehuisvest zijn geweest in een gebied dat vrij is van MKZ.

Ook Rusland stelt strenge eisen aan de import van Braziliaans rundvlees. Het land heeft inmiddels een akkoord bereikt met Brazilië. 15 procent van de Braziliaanse rundvleesexport gaat naar Rusland.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Uchter, N

    Ik ga nog snel vlees kopen voordat de prijzen hier de ban uitstijgen. 60 % van de totale import zal wegvallen. Verder zal ik alvast gaan praten met de vleeswarenproducenten over vestigingen aldaar, dee werkgelegenheid in de vleesverwerkende industrie in Europa zal afnemen. Voor de producenten alleen maar voordeliger, goedkopere arbeidskrachten en een veel goedkoper importtarief van slechts 16% over de CIF waarde in plaats van 12,8% PLUS Euro 3,034 per KILO. Nee, dit is niet de juiste aanpak voor onze vleesindustrie. Met het invoer van vlees verdient "Brussel" het meest en die betaald ons producenten weer met subsidies. Nee, ik droom niet en ben erg wakker en erg bevreesd.

  • no-profile-image

    gerard

    Eindelijk we worden wakker.

Of registreer je om te kunnen reageren.