Home

Achtergrond 448 x bekeken

Trekker ‘niet verzekerd’

Veel landbouwtrekkers zijn niet verzekerd. Dit volgt uit een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam op 10 januari 2008. Het is niet dat de agrariërs hun verzekeringspremie niet betalen, maar hun trekkers kunnen meestal sneller rijden dan 25 kilometer per uur. In dat geval is het voertuig geen landbouwvoertuig, een voertuig met beperkte snelheid. Ook de trekker van de veroordeelde bleek sneller volgens technisch onderzoek.

De verzekeringspolis van de veroordeelde vermeldt in de standaardclausule dat deze betrekking heeft op een landbouwvoertuig dat niet sneller kan dan 25 kilometer per uur. Het hof achtte de polis dus niet afgesloten op een landbouwvoertuig, zodat er geen sprake is van een geldige verzekering. Dit terwijl de verzekeringsmaatschappij schriftelijk bevestigd had dat de trekker wel verzekerd was.

Op grond van artikel 30 van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) is een bezitter van een voertuig verplicht te zorgen dat het voertuig op de openbare weg verzekerd is. De trekker niet verzekerd plaatsen of rijden op de openbare weg is een strafbaar feit.

De cliënt uit Zuidoostbeemster werd veroordeeld tot betaling van een geldboete van €380. Bovendien is het voertuig onttrokken aan het verkeer. Door de verdediging is inmiddels beroep in cassatie ingesteld. Het beroep in cassatie zal worden behandeld door de Hoge Raad in Den Haag. Naar verwachting is de uitspraak pas in het najaar van 2008.

De uitspraak betekent dat veel trekkers in de landbouw niet correct verzekerd zijn en bij rijden op de openbare weg in beslag kunnen worden genomen. Het is immers algemeen bekend dat de meeste trekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid harder gaan dan 25 kilometer per uur. Eind 2006 liet toenmalig minister Peijs van Verkeer in een brief aan de Tweede Kamer weten de maximumsnelheid voor landbouwtrekkers per 2009 te verhogen naar 40 kilometer per uur.

De uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof staat nog niet op Rechtspraak.nl. Het is wel te vinden op de website van Advocatenkantoor Anker & Anker, dat de verdediging op zich nam.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘trekkers’

Meer informatie Advocatenkantoor Anker & Anker over de rechtszaak met de trekker

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.