Home

Achtergrond

Topman Rabobank: meer verliezen Europese banken

Europese banken hebben nog lang niet alle verliezen als gevolg van de kredietcrisis verwerkt.

Dat zei bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van de Rabobank dit weekeinde op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

"Best veel banken zitten er diep in, en vooral als je kijkt naar de Europese banken, dan hebben we het ergste nog niet gezien'', aldus Heemskerk. "Het is nog niet duidelijk hoe groot de verliezen zijn die de Europese banken moeten nemen.'' Heemskerk benadrukte dat de coöperatieve bank de winstverwachting voor 2007 niet hoeft bij te stellen. Rabobank zei in augustus al bijna geen posities te hebben in de Amerikaanse subprime hypotheken.

Ook president Robert Zoellick van de Wereldbank zei zaterdag in Davos dat de kredietscrisis, die de bankensector al miljarden heeft gekost, nog niet over was en dat er nog meer verliezen moesten worden genomen. "Er is angst'', zei hij. "Er is veel onzekerheid over de financiële markten. ''

Veel Amerikaanse banken liepen na het uitbreken van de crisis op de subprime-markt, waarop hypotheken zijn verstrekt aan minder draagkrachtigen, maandenlang achter de feiten aan. Vorige week maakten de grote Amerikaanse banken gigantische verliezen bekend.

Het is nog onduidelijk hoe groot de verliezen zijn bij verschillende grote Europese banken. De aandelen van de banken ING en Fortis daalden vrijdag scherp na geruchten over een mogelijke winstwaarschuwing. Beide banken gaven aan niet te weten wat de aanleiding was van de scherpe koersdaling.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.