Home

Achtergrond 151 x bekeken

Tienduizenden Georgiërs betogen tegen president

Tienduizenden Georgiërs zijn zondag de straat op gegaan om te demonstreren tegen de herverkiezing van president Michail Saakasjvili.

De betogers in Tbilisi eisen dat er een tweede verkiezingsronde komt. Zij verwijten de president dat hij door verkiezingsfraude aan de macht is gebleven.

Volgens verschillende opgaven deden zondag tussen de 50.000 en 100.000 mensen mee aan de door de oppositie georganiseerde acties in het centrum van de hoofdstad. De betoging verliep rustig. De oppositie heeft voor dinsdag een nieuwe protestmars uitgeschreven tegen de uitslag van de stembusgang van 5 januari.

Volgens de zondag door de centrale kiescommissie vrijgegeven officiële einduitslag behaalde Saakasjvili in de eerste ronde 53,4 procent van de stemmen. Hij ontkomt daarmee aan een tweede kiesronde, die plaats had moeten hebben als geen van de kandidaten een absolute meerderheid had gehaald. Levan Gatsetsiladze, Saakasjvilis belangrijkste rivaal, kwam niet verder dan 25,6 procent.

”We zullen een tweede verkiezingsronde voor elkaar krijgen. Ondanks geweld en onrecht, hebben wij gewonnen”, zei oppositieleider Gatsetsiladze zondag tegen de betogers. ”Het Saakasjvili-regime zal het land niet lang kunnen leiden. Het volk heeft hem geen vertrouwensmandaat gegeven”, hield de oppositieleider zijn gehoor in de ijzige kou voor.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.