Home

Achtergrond 2 reacties

Tien EU-lidstaten voor grotere verruiming melkquota

Tien EU-lidstaten willen een grotere verruiming van de melkquota, maar de meerderheid stemt in met de voorgestelde 2 procent extra.

Dat bleek in het landbouwcomité van de EU (SCA), meldt AgraEurope. Vertegenwoordigers van Letland, Litouwen, Polen, Denemarken, Ierland, Nederland, Griekenland, Italië, Luxemburg en Zweden vroegen daar om een ruimere stijging, tot 5 procent.

Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk daarentegen bepleitten voorzichtigheid en daarom voorlopig geen uitbreiding.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem

  Welja we moeten flink meer gaan produceren dan kan de melkprijs weer flink naar beneden is beter voor de boeren die zijn wel gewend om met de strop om te werken! Wie in Nederland heeft een grotere verruiming bedacht? Daar moeten we dan maar eens een hartig woordtje mee praten de ezels.

 • no-profile-image

  gli

  Altijd maar die drang naar meer..... meer..... Mag het ook ietsje minder?
  Denken agrarische ondernemers ook nog aan hun buurman? Ik denk van niet!!! Natuurlijk de schaalvergroting is noodzakelijk. Een langzame groei kan en mag je niet uitsluiten. Maar ik heb het idee dat er al te veel boeren zijn die het echt helemaal niets kan schelen dat hun buurman het niet meer kan bolwerken.
  Moet ie maar beter ondernemer zijn!!!
  Ik las van oorspronkelijk Nederlandse ondernemers die in de V.S. kans zagen te groeien naar 12.000 (melk)koeien.
  Petje af voor hun ondernemersschap!!
  Stel dat je dit a la minuut kunt overhevelen naar Nederland. Hoeveel agrariers schakel je dan, (ook weer a la minuut) definitief uit om boer te blijven???
  De keiharde ondernemers zullen zeggen (en anders denken ze het wel) dat kan me niks (zeg maar: geen barst) schelen.
  Dat dacht ik al!!
  Maar is dit een humaan standpunt? Ik dacht van geen kant. Vervolgens zal men mij tegenwerpen dat ik waarschijnlijk uit een kerkelijke hoek kom. Gelijk hebben ze. Maar is het zo dat men in, laat ik zeggen de meer humanistische kant, totaal anders denkt? Ik geloof er niets van. Ook daar is er bewogenheid met de medemens. Veel minder is er bewogenheid van die mensen die puur uitgaan van een liberale gedachte. Zo van: in de maatschappij "behoort" de sterkste te overwinnen. En dat is voor de maatschappij als totaal ook verreweg het beste, zegt men dan. Van dat laatste geloof ik geen barst! Vergeef me mijn uitdrukking. Maar als er nu 100 boeren gelukkig zijn + een voldoende hoog inkomen halen met 120 melkkoeien, waarom moet er dan een ondernemer opstaan die zegt: "Ik ben in staat om 12.000 koeien te melken en die 100 anderen interesseren me niet, c.q ze hebben pech gehad?" Dat laatste zal hij trouwens niet gemakkelijk in het openbaar zeggen.
  Persoonlijk vind ik dat dergelijke mensen zich moeten schamen. Maar jammer genoeg denk ik dat er niet zoveel mensen zijn die denken als ik. Dat is bepaald geen plusje voor mij, maar wel een minnetje voor de maatschappij als geheel. Die verhardt zich steeds meer. En natuurlijk: bij die mega-ondernemers zijn er misschien wel verscheidene die ook nog niks te beroerd zijn om per jaar een behoorlijk bedrag aan goede doelen weg te schenken. Levert ook nog een beetje belastingaftrek op. Cynisch verhaal? Maar wel met een realistische ondergrond!! Maar let op! Ik heb dus een hoge pet op voor hun ondernemersschap!

Of registreer je om te kunnen reageren.