Home

Achtergrond 161 x bekeken

’Tibet bedreigd door massatoerisme’

Het massatoerisme in Tibet drukt zwaar op het milieu in het dunbevolkte gebied in de Himalaya tussen China en India. Vorig jaar bezochten ruim vier miljoen toeristen Tibet, waar slechts 2,8 miljoen mensen wonen.

Het was voor het eerst dat het aantal toeristen hoger was dan het aantal inwoners, aldus de organisatie Free Tibet Campaign in The Guardian van vandaag.

Het nog steeds groeiende massatoerisme legt volgens de organisatie een zware wissel op de schaarse wegen, paleizen, kloosters en andere bezienswaardigheden. ”Toerisme is duidelijke een pilaar in China’s ontwikkelingsstrategie, maar legt een onaanvaardbare druk op het milieu in Tibet”, aldus de organisatie.

Het hooggelegen ’dak van de wereld’ telt al drie vliegvelden. Een vierde is in aanbouw. Daarnaast is er een splinternieuwe spoorlijn die de hoofdstad Lhasa sinds 2006 verbindt met de naburige provincie Qinghai en rijden er 770 toerbussen. Het toerisme was in 2007 al goed voor 9 procent van het bruto nationaal product van Tibet (417 miljoen euro). De Chinese regering in Peking wil het toerisme verder stimuleren in het overwegend rurale berggebied.

Volgens Free Tibet Campaign profiteren de oorspronkelijke bewoners niet of nauwelijks van de toeristen die hun land overspoelen. ”De Tibetanen worden vergeten en de toeristenindustrie wordt geleid door Han-Chinezen die niet in Tibet wonen”, aldus een woordvoerder van de organisatie.

Ook groeit de vrees dat Tibet overspoeld wordt door Han-Chinezen uit China waardoor de oorspronkelijke bevolking in de minderheid komt. De Dalai Lama, de geestelijk leider van de Tibetanen, heeft de Chinese regering in Peking al beschuldigd van ”culturele genocide”. De Dalai Lama waarschuwt ook dat het massatoerisme in het hooggebergte een bedreiging vormt voor de watervoorziening van de lager gelegen omringende landen als India, Bangladesh en China.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.