Home

Achtergrond 177 x bekeken

Thieme’s Truth aanpakken

Tegenstanders kunnen beter haar film kraken dan haar relatie met een ex-jager.

Wat privé is moet privé blijven, zolang het voor omstanders niet van belang is. Met liefdesrelaties heeft niemand iets te maken, dat is een privé-aangelegenheid. Het wordt anders als iemand een politieke functie bekleedt. De buitenwacht zal zo iemand al snel de nieren proeven: leeft ze thuis ook volgens de strenge normen die ze van anderen eist. Dat nieren proeven gebeurt nu door vriend en vijand van Marianne Thieme. Eind december kwam naar buiten dat zij een relatie heeft met ex-jager Jaap Korteweg. Het aantal reacties op diverse websites is niet meer te tellen. Een groot deel ervan is grof en onder de maat omdat op de man wordt gespeeld. Andere criticasters tonen zich verontwaardigd, maar kunnen niet aannemelijk maken dat Thieme geen verhouding zou mogen hebben met iemand die in het verleden dieren heeft afgeknald. Wie zich toch in deze privézaak wil mengen, kan eerder vóór deze relatie pleiten: Korteweg is een overtuigd biologisch akkerbouwer.

Tegenstanders die de geloofwaardigheid van Thieme aan de kaak willen stellen, kunnen beter haar recente film Meat the Truth op de korrel nemen. Daarin probeert ze aannemelijk te maken dat de veehouderij een grotere klimaatvervuiler is dan de transportsector. Ze laat echter geen tegenstanders aan het woord en gebruikt verouderde en suggestieve beelden. Ze goochelt in deze film met cijfers en lardeert het geheel met pamflettistische tekenfilmpjes. Wie ernaar kijkt, kan zich niet aan de indruk onttrekken dat het klimaat een nieuwe stok is waarmee Thieme de intensieve veehouderij wil slaan. Dat ondermijnt het gezag en de geloofwaardigheid van deze politica, die door de landbouwpers hoog op lijstjes van invloedrijke personen is geplaatst.

Voor elke politicus, maar zeker voor hen met extreme opvattingen, is geloofwaardigheid noodzakelijk. Met een emotioneel betoog zijn medestanders nog wel te binden; tegenstanders laten zich pas overtuigen met krachtige en geldige argumenten.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.