Home

Achtergrond

Tesco vraagt om Britse renteverlaging

De Britse detailhandelsketen Tesco heeft de centrale bank van het land opgeroepen de rente verder te verlagen.

De maatregel is nodig om de Britten meer vertrouwen te geven in de economie, aldus financieel directeur Andrew Higginson. Winkelketen Marks & Spencer deed vorige week eenzelfde oproep.

Tesco liet vandaag weten tevreden zijn over de kerstverkopen van eind vorig jaar. In vergelijking met een jaar eerder was er echter sprake van minder groei. Net als in de Verenigde Staten is in Groot-Brittannië sprake van een afkoelende huizenmarkt en ook nemen de brandstofkosten toe. Als gevolg daarvan doen de consumenten het zuiniger aan. Volgens Higginson zijn de Britten voorzichtiger geworden.

Vorige week besloot de Britse centrale bank de rente ongewijzigd te laten in verband met de oplopende inflatie. Een maand eerder ging de bank wel over tot een renteverlaging, voor het eerst in twee jaar. Analisten verwachten dat de rente binnenkort opnieuw omlaag gaat. Het belangrijkste tarief staat nu op 5,5 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.