Home

Achtergrond 218 x bekeken 1 reactie

Terecht importverbod

Het tijdelijke importverbod voor Braziliaans rundvlees van de Europese Commissie is terecht. Zolang de Europese Commissie de Braziliaanse rundveebedrijven nog niet steekproefsgewijs heeft gecontroleerd, mag Braziliaans vlees niet op de Europese markt terecht komen.

Dat geeft te grote risico's op uitbraken van mond- en klauwzeer. Het Europese Voedsel- en Veterinaire Bureau constateerde eind vorig jaar immers nog grote problemen met de MKZ-controles in Brazilië. Het Braziliaanse argument dat het land achthonderd controleurs op pad stuurde om 2.600 bedrijven te controleren doet daar niets aan af.

Pas als uit Europese steekproeven blijkt dat de door Brazilië gecontroleerde rundveebedrijven voldoen aan de Europese eisen mag Brazilië weer rundvlees naar Europa exporteren. Dan bestaat er immers nauwelijks meer een gevaar op het verslepen van het mond- en klauwzeervirus naar Europa.

Europese consumenten kunnen even geen Braziliaans rundvlees meer eten. Daardoor zullen zij meer voor rundvlees moeten betalen. Die hogere prijs is nodig om het gevaar voor een uitbraak van mond- en klauwzeer te minimaliseren. Zo’n uitbraak kost de Europese belastingbetaler in veel gevallen meer geld dan de verhoging van de rundvleesprijs in Europa.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    jan

    Waarom is het alleen noodzakelijk om de mkz daar te controleren en niet de BSE , waar hier toch ook een rol voor weg gelegd is en dat is zeker naar de consument een belangrijke overtuiging geweest , dat ons produkt veilig is

Of registreer je om te kunnen reageren.